bakanov-zayaviv-scho-bilorus-ta-rosiya-ne-planuvali-napravlyati-bizhentsiv-v-ukrayinu-ale-situatsiya-mozhe-zminitisya

Баканов заявив, що Білорусь та Росія не планували направляти біженців в Україну, але ситуація може змінитися

 • 17227 переглядiв

КИЇВ. 14 листопада. УНН. Очільник Служби безпеки України Іван Баканов заявив, що українські спецслужби наразі не фіксують планів щодо пересування іноземних біженців з Білорусі на територію України, але у випадку, якщо ситуація на польсько-білоруському кордоні загостриться, такий розвиток подій стане можливим і для України. Про це Баканов заявив під час брифінгу після наради щодо захисту державного кордону у Волинській області, передає УНН.

Цитата

"Хотів би всіх заспокоїти, що сьогодні таких планів, щодо пересування біженців на території України, ми не фіксуємо. Разом з тим, ми готуємося до будь-яких сценаріїв", - сказав очільник СБУ.

"Давайте ще раз скажемо, що сьогодні відбувається на території Білорусі. Це добре підготовлена, спланована спецоперація білоруських та російських спецслужб, метою якої є тиск на країни Європейського Союзу. Відповідно планів і намірів щодо перенаправлення руху мігрантів на територію України, вони, в принципі, не мали. Разом з тим, контроль штука крихка, тому вона може в будь-який момент порушитись. Можуть змінитись погодні умови, або, наприклад, ситуація з ковідом може загостритись серед мігрантів. Відповідно люди можуть почати неконтрольовано в іншій бік. Тому ще раз хочу повторити: все що відбувається сьогодні – це заради того, щоб унеможливити такий сценарій у разі, якщо ситуація в Білорусі вийде з-під контролю", - додав Баканов.

Доповнення

Очільник СБУ також заперечив інформацію про те, що Україна могла постачати мігрантам, які перебувають у Білорусі біля кордону з Польщею, наркотики чи зброю.

"З території України ніякий амфетамін до цих біженців не поставляється. Як і зброя, про яку говорять певні білоруські функціонери… Ми не поставляємо туди ані зброю, ані наркотики, щоб там виник якийсь неконтрольований конфлікт", - підкреслив він.

Нагадаємо

На тому ж брифінгу Міністр оборони України Олексій Рєзніков та секретар РНБО Олексій Данілов попередили мешканців областей, які межують з Білоруссю про кримінальну відповідальність за допомогу в незаконному перетині кордону для мігрантів.

Контекст

8 листопада на польсько-білоруському кордоні загострилася ситуація. Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак заявив, що країна привела в готовність війська вздовж кордону через напружену ситуацію з мігрантами. Велика група нелегалів намагалася прорватися на територію країни. На кордоні були чутні постріли. Білоруські прикордонники заявили, що вони лунали з польського боку.

У ніч на 10 листопада дві групи мігрантів увірвалися до Польщі з Білорусі, їх затримали.

10 листопада Білорусь заявила про нарощування військ ППО на кордоні з ЄС.

Щоб уникнути напливу мігрантів з Білорусі, Україна посилить охорону державного кордону з країною-сусідом. Як заявив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, найбільш уразливі ділянки українсько-білоруського кордону будуть посилені додатковими підрозділами Держприкордонслужби, Нацполіції та Нацгвардії. Йдеться про 8,5 тис. силовиків.

Наприкінці серпня Польща, Литва, Латвія та Естонія звинуватили Білорусь у використанні нелегальних мігрантів як зброї у так званій гібридній війні проти ЄС.

Українські Національні Новини

Політика