avstriya-blokuye-v-yes-zmini-schodo-pitannya-pivnichnogo-potoku-2

Австрія блокує в ЄС зміни щодо питання "Північного потоку-2"

 • 23208 переглядiв

КИЇВ. 30 грудня. УНН. Йдеться про внесення змін до газової директиви, яка має гарантувати, що всі газопроводи, в тому числі імпортні та їх морські частини в межах Співтовариства, будуть охоплені європейським законодавством. Про це повідомляє УНН із посиланням на Польске радіо.

Ряд країн ЄС, а саме Польща, країни Балтії та Скандинавські країни вважають, що такі інвестиції, як "Північний потік-2", є загрозою для енергетичної безпеки Європи, оскільки ще більше узалежнюють її від постачання російського газу.

Крім того, як вказує голова комісії у питаннях промисловості, наукових досліджень та енергетики Єжи Бузек, ці газопроводи "можна використовувати з метою економічного та політичного тиску".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голова МЗС Австрії, на весілля якої їздив Путін, скасувала візит до РФ

Розширення газової директиви на "Північний потік-2" значно ускладнило б реалізацію цієї інвестиції, позаяк помітно зросли б витрати. Проте робота над газовою директивою загрузла з приводу блокади Австрії, яка цього півріччя головувала в Євроспільноті. Відень захищав інтереси однієї фірми, яка задіяна в проекті і хоче заробити на газі з Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Главі австрійського нафтогазового концерну вручили орден від Путіна

Закінчення цієї інвестиції заплановано на грудень наступного року. Якщо б вона мала підпадати під газову директиву ЄС, положення треба було б узгодити до весни.

Як повідомляв УНН, Європарламент закликав зупинити будівництво "Північного потоку-2", оскільки цей проект "підсилює залежність Євросоюзу від поставок російського газу, загрожує внутрішньому ринку ЄС, а також йде врозріз з енергетичною політикою ЄС". Газопровід, будівництво якого здійснюється низкою російських і європейських компаній, повинен бути прокладений по Балтійському морю паралельно з уже існуючим "Північним потоком". Роботи планується завершити в 2019 році.

Нагадаємо, наразі вже укладено близько 370 км газопроводу "Північного потоку-2". Судно Pioneering Spirit приступило до укладання газопроводу "Північний потік-2" в Фінляндії.

Українські Національні Новини

Політика