arakhamiya-potribna-derzhprograma-dlya-nadannya-bezkoshtovnikh-ifa-testiv-na-covid-19-pered-operatsiyami

Арахамія: потрібна держпрограма для надання безкоштовних ІФА-тестів на COVID-19 перед операціями

 • 11221 переглядiв

КИЇВ. 18 вересня. УНН. Україні необхідна державна програма для надання безкоштовних тестів на COVID-19 перед проведенням запланованих операцій, бо не у всіх є можливість самостійно купувати тести. Про це під час спілкування із журналістами заявив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія, передає кореспондент УНН.

"Є ситуація з ургентними і запланованими операціями - особливо у дитячих шпиталях і дитячих лікарнях. І там ситуація є така, що зараз, якщо у вас є планова операція і немає тестів на коронавірус, то ви не можете бути допущені до планової операції. І у зв’язку з тим, що ці тести не всі мають можливість купувати комерційно, треба знайти форму, яким чином зробити державну програму, щоб ці тести були надані державою швидко для того, щоб люди, які мають планові операції, могли це здійснити. У цьому є суть наради. Тому є і Мінфін, щоб на цю державну програму знайти кошти і пан Степанов, який очолює МОЗ", - зазначив він.

Нагадаємо, що сьогодні перед плановими операціями пацієнти зобов'язані здавати ІФА-тести на "ковід". Це, зокрема, передбачено наказом МОЗ від 20 травня 2020 року №1227 "Про затвердження Змін до Стандартів медичної допомоги "Коронавірусна хвороба (COVID-19)"

Як писав УНН, ІФА-тестування також є обов'язковим (раз на 14 днів) для медиків, які працюють з хворими на "ковід" пацієнтами, для правоохоронців, військових та прикордонників.

Якщо ІФА-тест показує наявність антитіл IgG, то це говорить про те, що людина вже перехворіла коронавірусною хворобою. Якщо виявлені антитіла IgM, то пацієнт поки все ще хворіє. А ось антитіла IgA виявляють на ранній стадії зараження коронавірусом.

Українські Національні Новини

Політика