apple-pozivayetsya-do-rozrobnika-programi-shpiguna-pegasus

Apple позивається до розробника програми-шпигуна Pegasus

 • 16881 переглядiв

КИЇВ. 24 листопада. УНН. Корпорація Apple подала позов проти ізраїльської IT-фірми NSO Group, яка розробила шпигунську програму Pegasus, вимагаючи заборонити їй у майбутньому використовувати програмне забезпечення, послуги та прилади Apple. Позов подано до Федерального окружного суду Північного округу Каліфорнії у місті Сан-Хосе, повідомила американська корпорація у вівторок, 23 листопада, передає УНН із посиланням на сайт компанії.

Як уточнюється в повідомленні, таким чином має бути запобігання "подальшому зловживанню продукцією та заподіянню шкоди" Apple.

Скандал із програмою-шпигуном

Про використання спецслужбами різних країн програми-шпигуна ізраїльського розробника NSO Group стало відомо 18 липня, коли були опубліковані результати журналістського розслідування "Проект Pegasus", що тривало кілька місяців. У розпорядження журналістів та правозахисників потрапив список із 50 тисяч телефонних номерів – потенційних цілей стеження – з кількох десятків країн.

Як з'ясували автори розслідування, влада авторитарних держав могла роками стежити за сотнями правозахисників, журналістів та політиків, використовуючи цю програму. Серед ймовірних об'єктів стеження опинилися, зокрема, високопоставлені політики, адвокати, журналісти та правозахисники з Франції, США, Індії, Марокко, Мексики, Угорщини та інших країн.

Як стало відомо у вересні, Федеральне відомство у кримінальних справах ФРН теж закупило систему електронного шпигунства.

Програма дозволяє отримати швидкий непомітний доступ до мобільного телефону, прослуховувати розмови, читати листування та переглядати відео. Шпигунське програмне забезпечення допомагає непомітно включати камеру і мікрофон пристрою. 

Творці ПЗ вважають його застосування легітимним

Ізраїльські розробники відкидають усі звинувачення на свою адресу, стверджуючи, що клієнти фірми NSO Group – виключно офіційні держорганізації, які використовують її продукти для боротьби з тероризмом та організованою злочинністю.

Українські Національні Новини

Новини Світу