antropologi-znayshli-slidi-skhreschuvannya-neandertaltsiv-z-homo-sapiens-viznachili-po-zubakh

Антропологи знайшли сліди схрещування неандертальців з Homo sapiens: визначили по зубах

 • 24291 переглядiв

КИЇВ. 1 лютого. УНН. Британські антропологи заново вивчили 13 доісторичних зубів, знайдених в 1910-1911 роках поблизу населеного пункту Ла Кот де Сен-Брелад в південно-західній частині острова Джерсі. Зуби вважалися типово неандертальськими, але тепер вчені виявили риси подібності з зубами сучасних людей, передає УНН з посиланням на BBC.

Деталі

На думку експертів, нове відкриття доводить, що неандертальці і перші Homo sapiens були здатні схрещуватися, і може пролити світло на причини зникнення перших.

Вважалося, що зуби, яким приблизно 48 тис. років, належать одному неандертальцю, але тепер встановлено, що це зуби як мінімум двох дорослих.

Дослідники застосували комп'ютерну томографію, щоб вивчити зуби в подробицях, недоступних вченим минулого.

Відзначається, що знайдені останки мають низку типово неандертальських властивостей - і одночасно за формою схожі з зубами сучасної людини. Очевидно, ці риси проявлялися у тамтешній популяції неандертальців.

"Беручи до уваги, що в деяких частинах Європи сучасні люди 40-45 тисяч років тому були сусідами з неандертальцями, особливості стародавніх жителів Ла Кот змушують припустити, що вони мали змішане походження - неандертальців і людей", - заявив керівник дослідження, професор Кріс Стрінгер з лондонського музею природної історії.

Доповнення

Кілька років тому вчені Стенфордського університету в США виявили успадковану від неандертальців здатність у людей - захист від вірусів.

Водночас, у минулому році біологи прийшли до висновку, що люди з генами неандертальців важче переносять COVID-19.

Українські Національні Новини

Суспільство