amosova-v-ukrayinu-mozhna-bez-problem-zavezti-do-1-tis-doz-kontrabandnoyi-vaktsini-pfizer

Амосова: в Україну можна без проблем завезти до 1 тис. доз "контрабандної" вакцини Pfizer

 • 16509 переглядiв

КИЇВ. 10 січня. УНН. Завезти до однієї тисячі доз вакцини Pfizer контрабандою не зовсім складно, адже контейнер з такою місткістю виглядає як звичайна валіза. Більш-менш масова вакцинація українців цим препаратом несе для компанії ризики репутаційних втрат. Про це написала у Facebook колишній ректор Національного медичного університету імені Олександра Богомольця Катерина Амосова.

"Вакцина від COVID виробництва Pfizer нещодавно стала першою, яка отримала перекваліфікацію ВООЗ. Це дозволяє суттєво скоротити терміни її реєстрації у країнах-споживачах. У зв‘язку з цим, а також хайпом навколо "підпільної" вакцинації у Києві та новиною про ймовірність отримання вакцини Pfizer на державному рівні від COVAX вже скоро, мене зацікавили вимоги до її транспортування і дистрибуції", - написала Амосова.

Вона додала, що новітня мРНК вакцина Pfizer потребує мінус 70 C (від -80 до -60 С). За заявами компанії-виробника, належна для масової вакцинації нею "холодова інфраструктура" існує приблизно у 30 країнах світу. Щодо логістики цієї вакцини компанія розробила оригінальний холодовий контейнер, який заповнюється сухим льодом і обладнаний трекером GPS і сенсором для дистанційного моніторингу і реєстрації температури всередині.

"Контейнер вміщає до 1 тис. флаконів вакцини, по 1-5 доз у кожному, і має розміри звичайної валізи вагою до 36 кг. Тому заява "відповідних органів" Ізраїлю, у переказі наших ЗМІ, про неможливість непомітного вивозу за кордон вакцини Pfizer, нібито, по причині зберігання при -70C, виглядає дещо дивною. Після доставки вакцину можна зберігати у промисловій ультра-морозильній камері до 6 міс, або у тому самому "фірмовому" транспортному контейнері з сухим льодом при -70 C до 15 днів від дати виготовлення", - додала Амосова.

Окрім того, до контейнера потрібно під’єднати "власну" систему моніторингу і реєстрацію температури. Такий моніторинг поки що є ексклюзивом, і відповідна компанія бере за нього серйозні гроші за договорами з урядами США, Британії і інших країн Західної Європи.

"Якщо ця вакцина дійсно завозилась в Україну контрабандою, вона могла зберігатися саме так, без використання обладнання "Укрвакцини" у Борисполі, про що пишуть Telegram-канали. Але як контролювали температуру? Відкривати холодовий контейнер для виїмки вакцини можна не більше ніж 2 рази на день по 3 хв. Далі вона зберігається у звичайному холодильнику при 5-8 С не більше 5 днів", - додала Амосова.

За її словами, більш-менш масова вакцинація українців препаратом Pfizer несе для компанії ризики репутаційних втрат, оскільки може виявитися її низька ефективність.

Нагадаємо, з метою прискорення вакцинації у ЄС офіційно схвалили схему за якою з одного флакону вакцини виробництва Pfizer/BioNTech братиметься на одну дозу більше, ніж було запропоновано самим розробником.

Українські Національні Новини

Суспільство