80-teritoriyi-luganschini-znakhoditsya-pid-kontrolem-rf-gayday

80% території Луганщини знаходиться під контролем рф - Гайдай

 • 276147 переглядiв

КИЇВ. 20 квітня. УНН. Сергій Гайдай, голова Луганської обласної військової адміністрації заявив, що 80% території області знаходиться під контролем росії. Якщо Україна не чинитиме опір, сказав чиновник, "Росія, звичайно, не збирається зупинятися на досягнутому і рухатиметься далі", інформує УНН.

Деталі

У розмові з кореспондентом CNN, Гайдай погодився із твердженням, що друга фаза війни почалася, але попередив, що це ще не "повне та тотальне вторгнення".

"Звичайно, вони (росіяни) сильно розосередилися, – сказав він. — Ми встановили нашу оборону у багатьох містах. Вони намагаються оточити наші війська, там діється багато поганих справ... але поки що безуспішно. Ми робимо все можливе, щоб знищити їхнє обладнання".

Гайдай додав: "У нас дуже серйозна ситуація. Всю Луганську територію обстрілюють. Безпечного міста немає... Ми розуміємо, що російська влада йтиме вперед і знищуватиме все на своєму шляху. Тому ми намагаємось максимально евакуювати всіх".

Чиновник закликав мирних жителів залишити східний регіон України в міру посилення бойових дій. За його словами, із 350 000 осіб, які проживали на українській території Луганська до війни, сьогодні залишилося близько 70 000 осіб.

"Більшість людей поїхали на власному транспорті чи на наших автобусах або з волонтерами. Ми не знаємо, коли буде створено гуманітарні коридори, але ми евакуюємося щодня. Справа в тому, що росія завжди порушує домовленості. Обстріл все ще триває", — додав він.

Далі Гайдай повідомив, що в цьому районі "без перерви" точилися обстріли, внаслідок яких було зруйновано електромережу та всі системи водопостачання. Що стосується 70 000 людей, що залишилися, то більшість з них живуть у бункерах, підвалах і притулках.

"У нас уже другий місяць усі ці люди живуть практично під землею. Померти з голоду… практично немає стабільного постачання газу, тому ситуація досить безвихідна", — додав він.

На прохання порівняти ситуацію в Луганську з містом Маріуполем, яке вже кілька тижнів стикається з такою ж долею, Гайдай сказав: "Для нас принаймні ми можемо отримати допомогу, і ми справді можемо евакуювати людей. Але бомбардування йдуть щодня до настання темряви, тому в цьому відношенні він дуже схожий на Маріуполь".

Військовий губернатор звернувся до Заходу з проханням надати більше військової техніки, щоб допомогти у захисті неба та землі України.

"Нам потрібна авіація, засоби ППО, багато БПЛА із США та великої дальності, важка високоточна артилерія, – сказав він. — Я думаю, що останні події показали, що російська армія справді не на висоті... це не те, що ми думали, тому я думаю, що збройні сили України можуть за умови, що вони отримають таке обладнання, справді перемогти їх".

Коли його запитали, як він бачить закінчення війни, Гайдай сказав CNN, що, ймовірно, припинення бойових дій можна досягти за допомогою політичної угоди, але додав, що, на його думку, росіянам важко довіряти.

"Вони весь час брешуть. Усі про це знають. Ніхто не вірить. Усім відомо, що угода з росією не стоїть паперу, на якому вона надрукована. росія сьогодні ворог усього світу, а не лише України. Їхні амбіції поширюються набагато далі за Україну".

Українські Національні Новини

Суспільство