1-sichnya-noviy-rik

1 січня - Новий рік

 • 28075 переглядiв

КИЇВ. 1 січня. УНН. Сьогодні, 1 січня, святкують Новий рік. Віряни вшановують пам'ять преподобного Іллі Муромця, пише УНН.

Новий рік

Святкувати Новий рік почали ще в період Месопотамської цивілізації, але свято тоді припадало на весну. Святкування вілбувалися 12 днів. Цей час вважався періодом відродження, перемоги добра над злом. Навіть закони тимчасово не діяли, тому навіть вавилонські царі на цей 12-денний період виїжджали за межі міста, щоб не заважати своєму народу веселитися.

У різних країнах Новий рік святкують по-різному. Наприклад, в Україні святкувати початок року саме 1 січня почали 1700 року. Традицію запозичили в Голландії і інших країнах Західної Європи. Раніше наші пращури починали новий рік з 1 вересня. Святкування Нового року в Україні мало глибоко релігійне та звичаєве підґрунтя.

День пам'яті преподобного Іллі Муромця

1 січня в церковному календарі – день пам’яті преподобного Іллі Муромця. Його прізвище було Чобіток, і жив він у XII столітті. Був ченцем Києво-Печерської лаври. Помер близько 1180 року.

Про життя преподобного Іллі збереглося дуже мало відомостей. Відомо, що народився він в простій селянський родині. В юності та дитинстві мав параліч, яким був чудом зцілений. До постригу був воїном, який прославився чималою силою та своїми подвигами.

Цікаво, що Ілля Муромець є героєм не лише українських билин. Про його життя та воєнні заслуги можна дізнатися з німецьких епічних поем XIII століття, які були засновані на більш ранніх переказах.

Преподобного Ілля Муромця офіційно канонізували 1643 року. Його мощі спочивають нині в Ближніх печерах.

Іменини

День Ангела святкують: Григорій, Ілля, Тимофій, Аглая.

Українські Національні Новини

Суспільство