vustami-lavrova-oglyad-podiy-za-15-21-sichnya

Вустами Лаврова. Огляд подій за 15-21 січня

 • 15847 переглядiв

Цього тижня вкотре відбувся своєрідний "батл" між Україною та Росією. Москва звинуватила Київ у порушенні Будапештського меморандуму, а Україна визнала РФ країною-агресором. В обидвох випадках Кремль говорив виключно вустами Сергія Лаврова.

Усе почалося в понеділок, 15 січня, коли міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров звинуватив Україну в порушенні Будапештського меморандуму.  Для тих, хто не в курсі: меморандумом називають угоду про неядерний статус України, яку було укладено в Будапешті 5 грудня 1994 року. Документ із пунктами, що надають гарантії суверенітету та безпеки Україні, підписали тодішні керівники держав: президент України Леонід Кучма, президент США Білл Клінтон, прем’єр-міністр Великої Британії Джон Мейджор та президент Росії Борис Єльцин.

Угода є обов'язковою до виконання всіма учасниками меморандуму без винятку. В 1995 році Генеральна Асамблея ООН прийняла меморандум як офіційний документ. У Меморандумі, зокрема, йдеться мова про те, що США, РФ і Велика Британія зобов'язуються, по-перше, поважати незалежність, суверенітет та існуючі кордони України. По-друге, утримуватися від загрози територіальній цілісності та політичної незалежності України. По-третє, всі учасники угоди запевнили, що ніяка їхня зброя ніколи не використовуватиметься проти України, крім цілей самооборони або будь-яким іншим чином згідно зі Статутом ООН.

І от цього тижня Росія заявила, що Україна цю угоду порушила. Заявила офіційно, вустами Сергія Лаврова. 

"Ми багато разів відповідали на такі запитання, в тому числі щодо Будапештського меморандуму 1994 року, відповідно до якого Україна відмовилася від ядерної зброї, а Росія, США і Велика Британія гарантували, що не будуть застосовувати ядерну зброю проти України. Нагадаю, що ми так і не застосовували і не загрожували Україні ядерною зброєю, тому ніякого порушення меморандуму не відбулося", — заявив голова МЗС РФ. 

Вочевидь, про те, що окрім ядерної зброї в Меморандумі є ще пункти, які не можна порушувати, Лаврова ніхто не попередив.

Водночас Україна, за його словами, "грубо порушила" зобов’язання, які вона дала під час підписання угоди в Будапешті – у першу чергу тим, що допустила Майдан.

Йому на це відповів представник України у підгрупі з безпеки тристоронньої контактної групи з врегулювання конфлікту на Донбасі Євген Марчук.

"Лавров просто нахабно обманює, сподіваючись, що ніхто не загляне в оригінал тексту", — написав на своїй сторінці у Facebook Марчук.

За його словами, в документі чітко говориться англійською мовою, що підписанти підтверджують своє зобов’язання ніколи не використовувати проти України жодне з їхніх озброєнь – ані ядерне, ані будь-яке інше. 

Слова Марчука не справили на Кремль жодного враження. А от подальші дії української влади – так.

У четвер, 18 січня, Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про реінтеграцію Донбасу.  За відповідне рішення проголосували 280 народних депутатів. Законопроект визначає Росію державою-агресором, встановлює, що непідконтрольні райони Донецької та Луганської області та Крим є тимчасово окупованими територіями,  а також наголошує, що відповідальність за всю моральну та матеріальну шкоду, завдану Україні, покладається на Російську Федерацію. 

Того ж дня законопроект швиденько ухвалили в редакції комітету ВР.  Спікер парламенту Андрій Парубій, коментуючи ухвалення документу, наголосив, що "для США і ЄС законопроект про реінтеграцію є прийнятним і зрозумілим", та пообіцяв за три дні підписати закон про реінтеграцію і відправити Президенту. Парубія підтримала і його заступниця Ірина Геращенко, яка заявила, що новий закон дозволить українським дипломатам та юристам ефективніше діяти у міжнародних судах проти Російської Федерації

Росія у відповідь на це знову заговорила вустами Лаврова. За його словами, закон про реінтеграцію Донбасу "перекреслює Мінські домовленості".

Мовляв, з київською владою абсолютно неможливо про щось домовитися, а Захід не в змозі вплинути на українців. Водночас, наголосив Лавров, Москва "всіма силами домагатиметься виконання Мінських домовленостей".

Що ж, хай щастить.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Вустами Лаврова. Огляд подій за 15-21 січня

     • 15847 переглядiв

    У Кабулі загинуло 7 українців, серед них дві жінки – посол

     • 11625 переглядiв

    У столиці очікується ожеледиця і невеликий сніг

     • 10117 переглядiв

    Випуск новин станом на 10 годину 22 січня

     • 6231 переглядiв

    За рік забій свиней в Україні скоротився на 5%

     • 9864 переглядiв

    На Закарпатті оголосили карантин через кір

     • 16573 переглядiв