vr-mozhe-rozglyanuti-pitannya-vvedennya-peni-za-prostrochennya-oplati-poslug-zhkg-zmi

ВР може розглянути питання введення пені за прострочення оплати послуг ЖКГ - ЗМІ

 • 14686 переглядiв

КИЇВ. 11 лютого. УНН. Нова редакція закону про житлово-комунальні послуги, яка очікує розгляду Верховною Радою, передбачає нарахування пені за несвоєчасну сплату боргу по ЖКГ в розмірі 0,1% від його суми за кожен день прострочення, пише в своїй статті для DT.UA Юлія Самаєва, передає УНН.

За її словами, рівень оплати українцями послуг ЖКГ падає, а збитки комунальних підприємств зростають. Можливість оформити п'ятирічну "розстрочку" на оплату комунальних послуг ситуацію виправити не змогла.

"У 2016-му з населенням було укладено 36 тис. договорів про погашення реструктуризованої заборгованості на загальну суму 165 млн грн. Сума внесених платежів з урахуванням довгострокових договорів становила й того менше — 102,6 млн грн. На тлі більш як 12-мільярдного приросту боргів тільки за минулий рік виглядають ці ініціативи, м'яко кажучи, блідо", - йдеться в статті.

Ю.Самаєва зазначає, що влада вигадуэ різноманітні способи мотивувати громадян платити по боргам за ЖКГ: від мирної, але неефективноъ реструктуризації, до лякаючого, але юридично складного арешту майна боржників. Одним із запропонованих механізмів у цій галузі стало введення пені для неплатників.

"Нова редакція закону про житлово-комунальні послуги, яка нині перебуває в парламенті, передбачає нарахування 0,1% від суми боргу за кожен день прострочення. З одного боку, розмір пені здається відносно невеликим, якщо йдеться про платіжку в півтори тисячі й заборгованість у кілька місяців (хоча в перерахунку на 12 місяців "накапує" 36,5% річних), з іншого — якщо в сім'ї справді немає грошей на оплату самого рахунку, пеня достатнім мотиватором не стане", - підсумовує вона.

Нагадаємо, збитки українських підприємств ЖКГ із 2014 року постійно зростають, що робить модернізацію галузі практично неможливою.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Білорусь скасувала заборону на в'їзд С.Жадану

     • 15158 переглядiв

    Група туристів у Бурятії потрапила під лавину

     • 9366 переглядiв

    Авто вибухнуло на півдні Афганістану, є жертви

     • 8090 переглядiв