ukrayinski-chinovniki-zaroblyayut-bilshe-50-mln-dolariv-na-zakupivli-dobriv-z-rf-zmi

Українські чиновники "заробляють" більше 50 млн доларів на закупівлі добрив з РФ - ЗМІ

 • 4386 переглядiв

КИЇВ. 22 березня. УНН. Більше 50 мільйонів доларів "осідають в кишенях" українських чиновників в результаті тіньових схем торгівлі з Росією. Про це йдеться в розслідуванні Оксани Григор'євої на " Подробности-ТВ ", передає УНН.

За даними автора, за допомогою українських чиновників в країну завозять російські товари на мільярди доларів, а саме добрива.

О.Григор'єва зазначає, що більшість добрив, які зараз закуповують аграрії, готуючись до посівної, російські. Ще з 2015 у наших хіміків виникли проблеми через різке подорожчання газу.

"Ми говоримо про імпортозаміщення, а заводи стоять. Якщо на карті України зникнуть заводи з виробництва мінеральних добрив, ціна імпортних виросте як мінімум в два рази", - цитує видання президента Союзу хіміків України Олексія Голубова.

За інформацією автора, тільки за минулий рік Україна заплатила Росії за добрива більше одного мільярда доларів. Григор'єва зазначає, що сьогодні 90% калійних і фосфатних добрив на українському ринку - імпортовані з Росії, а частка азотних добрив вітчизняного виробництва - 70%.

"І завозять їх не контрабандою, а офіційно, з дозволу чиновників у високих кабінетах. Виробники - Новомосковський" Азот ", Невинномиськ" Азот "і Куйбишевазот. На все є документи, з печатками, з українським гербом", - пише автор. Як зазначив Олексій Голубов, кожен вагон добрив супроводжується "якийсь подачкою". Вони постачають сюди добрива, податки платять там, значить, податки йдуть на ту ж армію - це як з моральної точки зору ", - говорить він.

Ціна "схеми", згідно з даними автора матеріалу, становить 20 доларів на тонну.

"Саме такий" відкат "отримують українські чиновники з кожної тонний російських добрив, яка ввозиться в Україну, а, значить, тільки за минулий рік хтось заробив на цьому понад 50 мільйонів доларів", - пише О.Григор'єва.

Також видання цитує народного депутата Олега Березюка, який зазначив, що сьогодні в Україні відбувається справжня боротьба між Україною і агресором.

"Якщо порівнювати беззастережно непарламентське поведінка народного депутата і обсяги розкрадання і зради території, яка ще підконтрольна, в торгівлі на крові - це непорівнянні речі", - каже О.Березюк.

Хіміки впевнені, що, якщо найближчим часом не припинити закупівлю добрив в Росії, українське виробництво і зовсім зупиниться. На їхню думку, це може привести не тільки до подорожчання сільгосппродукції, а й до чергового обвалу гривні.

Крім того, більш ніж 100 тисяч людей можуть втратити роботу, а в Черкасах і Рівне можуть виникнути і серйозні проблеми.

Наприклад, в Черкасах на аміачному виробництві зав'язана система очисних споруд, і якщо завод зупиниться, місто може залишитися без води, пише автор. За його даними, вітчизняні виробники вимагають від влади негайно ввести мита на імпорт російських добрив.

Українські Національні Новини

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    У Полтаві розпочали карантинні заходи через сказ

     • 18008 переглядiв

    Розгляд справи А.Пасішника вкотре перенесли

     • 9188 переглядiв

    Пожежа сталась на ринку в Ужгороді

     • 9390 переглядiв

    Пестициди викликають хворобу Паркінсона і безпліддя – ООН

     • 17901 переглядiв