partiya-eks-regionaliv-pomililasya-u-tsinakh-na-produkti-u-polschi-ta-ukrayini

Партія екс-регіоналів помилилася у цінах на продукти у Польщі та Україні

 • 11743 переглядiв

КИЇВ. 11 вересня. УНН. Партія екс-регіоналів "Наш край" розповсюдила прес-реліз про те, що ціни на продукти в Україні майже удвічі вищі, ніж у Польщі. У партії не уточнили, звідки брали такі цифри, але навіть поверхневий аналіз показав їх неточність, повідомляє УНН.

Так, "Наш край" заявив, що "польське молоко коштує 12-16 грн/л, а свиняча лопатка 67 грн/кг. В Україні ці ж продукти коштують 23-28 грн/л і 120 грн/кг відповідно", додавши, що "ціни на курятину в Україні істотно вищі, ніж у тій же Польщі".

Перед тим, як поширити заяву далі, УНН вирішив перевірити, чи так це. Для порівняльного аналізу були відібрані супермаркети Польщі та України однієї мережі, а саме - "Ашан".

Курс валют злотого до гривні сьогодні становить 7,55. Наперед зазначимо, що єдине, у чому мали рацію члени партії, так це ціни на молоко, все інше розійшлося з дійсністю.

Ціна на курятину. На сайті польського "Ашан" зазначено, що вартість курячого філе становить 16,99 злотих. Але зараз діє акція, з 10 по 14 вересня м'ясо птиці можна купити за акційною ціною 12,99. Таким чином, звичайна ціна 1 кг курячого філе в Польщі - 128,27 грн. В Україні аналогічне філе коштуватиме від 121,77 до 127,02, що майже стільки ж, скільки у Польщі, але ніяк не дорожче.

Ціна на молоко. Найдешевше молоко на сайті польського "Ашан", жирністю 2%, коштує не менше 2 злотих за літр, що приблизно дорівнює 15 грн (ніяк не 12, як це вказав "Наш край" - ред.). Але при цьому, у партії таки виявилися правими. В Україні подібних цін немає.

Ціна на свинину. Що стосується цін на свинину, інформація партії "Наш край" теж виявилася неточною. Наприклад, свиняча лопатка у Польщі коштує 16,84 злотих за кг або 126 грн, в Україні - 113 грн.

Свиняча грудинка в Україні коштує 103,95 грн за кг, у Польщі за неї доведеться віддати близько 165 грн.

У партії нагадали і про дотації виробникам продуктів, які, на їхню думку, щорічно отримують мільярдні суми. Очевидно, "Наш край" натякав на виробника "Миронівський хлібопродукт", однак і тут виявилося, що все не так. Цього року дотації Юрію Косюку (власнику МХП) істотно урізали. І все, що він отримав, - це 200 млн грн або 8% від загальної суми держпідтримки АПК.

У той же час польські колеги українських виробників продуктів таки мають мільярдні дотації. Раніше УНН повідомляв, що Польща щорічно витрачає на своїх фермерів близько 4 млрд євро, або 128 млрд грн.

Детальніше про те, навіщо потрібні дотації і як вони розподілялися цього року, пояснювали експерти.

Довідка. Співголови партії "Наш край" - екс-регіонали Олександр Мазурчак, Олександр Фельдман, Юрій Гранатуров, Антон Кіссе та Сергій Кальцев (за матеріалами Вікіпедії).

Українські Національні Новини

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    “Роскосмос” почав розслідування щодо появи пробоїни на МКС

     • 9682 переглядiв

    Україна на 36% збільшила експорт до Норвегії

     • 16834 переглядiв

    Невідомі розлили ртуть у медуніверситеті в Одесі

     • 8794 переглядiв

    В УЄФА підтвердили плани створити новий клубний турнір

     • 7300 переглядiв