opozitsiya-vislovila-protest-schodo-zmini-nazvi-makedoniyi

Опозиція висловила протест щодо зміни назви Македонії

 • 8088 переглядiв

КИЇВ. 20 травня. УНН. Одна з головних опозиційних партій Македонії, Внутрішня македонська революційна організація (VMRO-DPNE) — демократична партія за македонську національну єдність, висловила протест щодо зміни назви країни на “Республіка Ілинденська Македонія”. Така позиція підриває перспективи вирішення десятирічної суперечки з Грецією, передає УНН з посиланням на Reuters.

Прем'єр-міністр Зоран Заєв та його грецький колега Алексіс Ципрас напередодні обговорили пропозицію щодо нової назви, яку озвучили минулого тижня на саміті "Західні Балкани-ЄС" у Софії.

Однак Заєву потрібна підтримка VMRO-DPNE для того, щоб будь-яка зміна назви набула чинності. Ципрас також намагається завоювати політичну підтримку плану в Греції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заради вирішення суперечки з Грецією Македонія перейменує аеропорт

Коаліції Заєва необхідно більше двох третин голосів у парламенті з 120 місць для затвердження нової назви країни.

"VMRO-DPNE не підтримує зміну конституції з метою змінити конституційної назви", - заявив лідер партії Християн Мікоскі в неділю після зустрічі із Заєвим.

Суперечка про назву Македонії – держави, що виникла після розпаду Югославії в 1991 році, триває понад 25 років. Греція вимагає зміни назви сусідньої країни, щоб уникнути плутанини з північним регіоном Греції – Македонією. Греція також застерігає Скоп’є від будь-яких територіальних претензій на всю історичну Македонію, розташовану в Греції. Через це Афіни блокують вступ Македонії в ЄС і НАТО.

Як повідомляв УНН, 15 березня Президент України Петро Порошенко підписав указ про запровадження тимчасового безвізового режиму для громадян Македонії.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Опозиція висловила протест щодо зміни назви Македонії

     • 8088 переглядiв

    У Харкові між водіями сталася бійка зі стріляниною

     • 12964 переглядiв

    Папа Римський планує звести в сан 14 нових кардиналів

     • 9327 переглядiв

    Шевченко довикликав в збірну півзахисника "Динамо"

     • 11338 переглядiв

    У львівській недобудові знайшли тіло чоловіка

     • 10222 переглядiв

    У Facebook з'явиться нова функція

     • 18752 переглядiв