genshtab-zsu-i-shtab-oos-retelno-prikhovuyut-informatsiyu-pro-boyovi-vtrati-na-fronti-ekspert

Генштаб ЗСУ і штаб ООС ретельно приховують інформацію про бойові втрати на фронті - експерт

 • 94162 переглядiв

КИЇВ. 10 вересня. УНН. Сьогодні і Генштаб ЗСУ, і штаб ООС ретельно приховують інформацію про бойові втрати - реальну інформацію отримати практично неможливо. Про це в коментарі УНН заявив військовий експерт Олександр Сурков.

Про мотиви таких дій вищого армійського керівництва фахівець судити не став, проте уточнив, що проблему необ'єктивної статистики про кількість загиблих і поранених на Сході спостерігає вже не перший рік.

"Цю проблему я відстежую з 2017 року. Мало про неї писав, але багато говорив у військових колах. До недавнього часу у нас практично всі втрати - побутові, в тому числі - списували на бойові. Причина цього була в тому, що командири не хотіли відповідальності. Також це робилося для того, щоб родичі отримали компенсацію", - пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На тлі шквальної критики командування, кадрові зміни в ЗСУ - неминучі

Зараз же ситуація змінилася з точністю до навпаки.

"Коли перейшли "у режим перемир'я" - їм хтось це підказав, і вони дуже спритно цим скористалися.

Так, дійсно в арміях НАТО за їх протоколами, людина не має право на компенсацію, якщо вона не дотримується правил безпеки - каска, бронежилет. У нас це відбувається повсюдно, на жаль. Тобто, для того, щоб змінити статистику - вони просто привели все до цих критеріїв: найменше порушення і втрати списуються на небойові. Тому і виходять практично нульові втрати.

І Генштаб, і штаб ООС ретельно приховують інформацію про бойові втрати - реальну інформацію отримати практично неможливо", - констатував Сурков.

Нагадаємо, за даними DW, незважаючи на офіційну статистику ООС, в ЗСУ замовчуються смерті принаймні двох бійців української армії на передовій в серпні.

За словами волонтерів, за час "перемир'я" загинули 2 військових і ще 6 отримали поранення. Але всі ці втрати і травми не визнаються бойовими.

При цьому, як розповіла Оксана Корчинська, головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак - єдиний, хто доповідає Президенту про стан справ на передовій, дезінформуючи його.

Так, 17 серпня, доповідаючи Президенту, Хомчак зробив заяву, що в українській армії немає бойових втрат з 27 липня. Хоча 13 серпня на фронті загинув розвідник Похович.

В цілому, Головнокомандувач ЗСУ весь час заявляв про те, що "перемир'я" витримується нібито з обох сторін. А обстріли українських позицій називав неприцільними і "провокаційними". У той же час розвідка повідомляла про мінування доріг, про зміцнення противником бойових позицій, а також про те, що окупанти вели перевірку боєм нових снайперських гвинтівок.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    У Міненерго прокоментували “обмеження” АЕС

     • 17216 переглядiв

    Уряд заборонив транзит іноземців через Україну

     • 16934 переглядiв

    Кулеба назвав умови для проведення виборів на Донбасі

     • 24510 переглядiв