Так, в грудні минулого року 1 кг курячого м'яса в Америці коштував близько 4 дол., що еквівалентно 116 грн, або майже 3 кг аналогічного м'яса українського виробництва.
Якщо в розрахунок брати середньостатистичну зарплату американця в розмірі 3300 дол. на місяць, виходить, що у себе на батьківщині він може придбати 825 кг курячого м'яса, а в Україні - майже 2334 кг. Таким чином, куряче м'ясо українського виробника дешевше американського майже в три рази.
При цьому нагадаємо, що бюджет держпідтримки американського виробника в сотні разів більше, ніж українського. Згідно з інформацією профільного інституту в США, Міністерство сільського господарства Америки щорічно витрачає 25 млрд дол. на дотації своїм фермерам. Причому більшу їх частину, а це близько 85%, отримують тільки великі виробники.
У той же час Україна виділила в 2018 році фермерам 6 млрд грн, з яких тільки 2 млрд грн призначені на бюджетні дотації виробникам тваринницької продукції. Навіть якщо припустити, що половину з цих дотацій поділять між собою великі виробники курятини, цих грошей може не вистачити для утримання цінових коливань на ринку, стверджують експерти.
Вони вказують, що в 2018 році бюджет дотацій був скорочений в два рази, і тепер становить лише третину від необхідного мінімуму.
"Ціни на м'ясні продукти в Україні багато в чому залежать від державної політики. 2017 рік - яскравий приклад того, як правильна державна підтримка здатна стабілізувати споживчий ринок. На тлі несприятливих явищ у сфері тваринництва, зокрема африканської чуми свиней, зменшення поголів'я худоби тощо, виробники курки вперше за довгий час відчували себе більш-менш комфортно. Так звані дотації сприяли утриманню цін на курку від різкого стрибка. Більш того, у кінці року вартість курки навіть дещо знизилася", - розповів П.Мороз.