rada-znovu-planuie-rozghlianuty-pytannia-zaprovadzhennia-moratoriiu-na-bankrutstvo-derzhavnykh-obiektiv-krytychnoi-infrastruktury

Рада знову планує розглянути питання запровадження мораторію на банкрутство державних об’єктів критичної інфраструктури

 • 18247 переглядiв

Верховна Рада планує розглянути законопроект про введення мораторію на банкрутство державних об'єктів критичної інфраструктури під час воєнного стану та протягом 2 років після його скасування.

Верховна Рада планує найближчими днями розгляну у повторному другому читанні законопроєкт, який передбачає впровадження мораторію на банкрутство об’єктів критичної інфраструктури, які перебувають у державній власності до завершення воєнного стану та протягом 2 років після його скасування. Про це передає УНН з посиланням на проєкт порядку денного засідання ВР та законопроєкт №8316.

Деталі

Згідно з законопроєктом, планується встановити, що тимчасово, під час дії воєнного стану та протягом двох років після скасування не допускається відкриття провадження у справі про банкрутство господарських товариств, які відповідають сукупно таким критеріям: є оператором критичної інфраструктури; частки (акції, паї) господарського товариства були примусово відчужені під час дії воєнного стану;державі у статутному капіталі господарського товариства прямо або опосередковано належить більше 50 відсотків часток (акцій, паїв), крім господарських товариств, які ліквідуються за рішенням власника.

Також підлягають зняттю арешти, накладені на майно або грошові кошти для таких підприємств та під час дії воєнного стану та протягом двох років після скасування не можна буде накладати арешт, або будь-які інші обмеження на майно та/або грошові кошти. Такі підприємства також не можуть бути витребувані, вилучені або примусово відчужені від держави.

Доповнення

Законопроєкт №8316 було зареєстровано у грудні 2022 року. У березні минулого року його було прийнято за основу, а у серпні депутати не змогли ухвалити його у другому читанні та відправили його на повторне друге читання.

Нагадаємо

Верховна Рада ухвалила в цілому євроінтеграційний законопроєкт №8244, який регулює правонаступництво у трудових відносинах при зміні власника підприємства. 

Павло Башинський

Економіка