Тіньовий ринок лотерей в Україні становить 1 млрд доларів: Хто винен?

Тіньовий ринок лотерей в Україні становить 1 млрд доларів: Хто винен?

Київ  •  УНН

20 грудня 2017, 15:01  •  19725 перегляди

У Міністерстві фінансів України визнали, що втратили контроль над лотерейним ринком країни

КИЇВ. 20 грудня. УНН. Міністр фінансів України Олександр Данилюк заявив, що тіньовий ринок лотерей в Україні становить 1 млрд дол., повідомляє УНН.

За його словами, жодної копійки з цієї суми бюджет країни не отримує.

"Насправді те, що відбувається на цьому ринку - ненормально. Тому я закликаю ВР прийняти законопроект, який розробив Мінфін про легалізацію грального бізнесу", - сказав Данилюк.

Подібні заклики звучать не вперше. Мінфін безрезультатно другий рік поспіль намагається проштовхнути легалізацію азартних ігор в Україні. Але Верховна Рада раз по раз відхиляла всі законопроекти фінвідомства, називаючи їх корупційними, лобістськими і виписаними під конкретних людей.

Про те, що законопроекти Мінфіну дійсно можуть лобіювати інтереси транснаціональних компаній, УНН писав раніше, звертав увагу на зв'язок О.Данилюка з М.Саакашвілі, який в період свого правління у Грузії перетворив країну на своєрідний "Лас-Вегас", не без антисоціальних наслідків.

Щодо суми тіньового обороту лотерей, то на думку експертів, О.Данилюк дещо її гіперболізував.

"Взагалі дуже цікаво, що в розумінні міністра означає тіньовий ринок лотерей, який, за його словами, склав 1 млрд дол. Візьмемо для порівняння показники лотерейного ринку.

Кращі показники були у 2014 році, коли Мінфін не втручався, була нормальна податкова і державна політика. Це найкращий показник за всі роки за часів незалежності, тоді обсяг лотерейного ринку в цілому склав 13 млрд грн.

У минулому році оборот лотерейного ринку становив приблизно 820 млн грн, за 10 місяців 2017 року - не дотягує до 1 млрд. І це все в гривні.

Фактично, обсяг лотерейного ринку зменшився більш, ніж у 13 разів. Не можна сказати, що він автоматично перейшов у тінь, і навіть якщо б і так - тут не буде 1 млрд дол. Весь він не перейшов в тінь.

Зараз ведеться активна державна політика по знищенню легального лотерейного ринку. Для чого? Напевно є якісь інтереси або в Мінфіні, або в Кабміні, або в ВР, або в тих же колах лобістів нелегального грального бізнесу. Заява міністра демонструє політику Мінфіну. Мінфін не просто нічого не робить, а навіть і не збирається робити для врегулювання легального лотерейного ринку.

Якщо він каже, що обсяг до 1 млрд дол., чому ви нічого не робите, щоб навести порядок?" - сказала експерт в сфері грального бізнесу Зоряна Топорецька.

Проте, нелегальний ринок лотерей існує і це факт. Як мінімум, про це говорять матеріали правоохоронних органів. Поліція викрила одного з вітчизняних операторів лотерей "УНЛ" (Українська національна лотерея) в організації заборонених азартних ігор і в укритті податків від бюджету України. Однак, сума завданих збитків до сих пір не встановлена. Державна фіскальна служба за півтора року так і не приступила до виконання рішення суду про проведення перевірки "УНЛ" і встановленні суми прихованих податків.

Тим часом, Мінфін висунув "УНЛ" в головного претендента на отримання нової ліцензії. Примітно, що ДФС, яка повинена була перевірити "УНЛ", знаходиться у прямому підпорядкуванні Мінфіну.

Експерти підозрюють, що Мінфін і "УНЛ" "розігрують карту" монополізації лотерейного ринку країни - вимоги регулятора виписані таким чином, що жодна інша компанія крім "УНЛ", не відповідає вимогам, а значить, всі конкуренти повинні будуть піти з ринку. Втім, такий розвиток подій можливий тільки в одному випадку: якщо в гру втрутиться Прем'єр-міністр Володимир Гройсман і таки підпише проект Мінфіну, розкритикований Держказначейством, АМКУ, Міністерством економіки, а також Нацбанком.

Експерти також вказують, що документ Мінфіну вельми суперечливий і в фінансових розрахунках, як би парадоксально це не звучало. Вказується, що продаж двох ліцензій принесе бюджету країни близько 2 млрд грн. Але якщо врахувати той факт, що "УНЛ" за весь рік платить податків в межах 10 млн грн, цифра навіть в 1 млрд грн виглядає мало реалістичною.

Найбільшим платником податків на лотерейному ринку був зовсім інший оператор - "М.С.Л."., головний конкурент "УНЛ". Ще в 2013 він заплатив в бюджет близько 300 млн грн, що у 30 разів більше, ніж "УНЛ". Крім того, став лідером країни по сплаті військового збору.

У 2014 році "М.С.Л" представив план, згідно з яким наповнення бюджету в 2015 році мало скласти 1,6 млрд грн, в 2016 - 3,2 млрд грн, а в 2017 - близько 6 млрд грн.

"Але такий план не влаштував конкурентів", - зазначив в одному зі своїх інтерв'ю президент "М.С.Л." Георгій Ложенко, натякаючи на малоефективну, але наближену до влади "УНЛ".

Реакція опонентів не змусила себе чекати. У 2014 році "М.С.Л", разом з іншим учасником ринку "Патріот" потрапили до списку санкцій РНБО. Пояснити причини того, що відбувається й сьогодні не може жоден державний орган, що в свою чергу може підтверджувати версію експертів про заангажованість такого рішення і очевидного перевищення посадових повноважень.

Механізм санкцій досить цікавий: він не забороняє операторам працювати, а лише обмежує в діяльності, в тому числі сплату податків в казну. І тепер "УНЛ", безумовно, вже не виглядає так неповноцінне на тлі "М.С.Л.".

Ще одна проблема, яку неможливо не помітити - це агресивне поширення так званих лотерейних закладів, більш схожих на комп'ютерні зали.

Розрізнити легальні зали від нелегальних непросто. "Секрет" в програмному забезпеченні цих комп'ютерів. Якщо програма сертифікована, то це називається лотерейний терміналом самообслуговування, а якщо немає - це звичайний "однорукий бандит".

Цього року Україну відвідав світовий експерт в сфері грального бізнесу, глава комітету Всесвітньої лотерейної асоціації (WLA) з ризик-менеджменту і безпеки бізнесу Тьєррі Пужоль. На його переконання, подолати нелегальний гральний бізнес в Україні можна тільки шляхом впровадження сертифікованого програмного забезпечення.

Із закликом забезпечити таку сертифікацію лотерейних програм неодноразово зверталися політики, експерти та окремі учасники ринку. Але в новому проекті ліцензійних умов Мінфіну немає ні слова про це.

"У проекті ліцензійних умов Мінфіну немає чіткого розмежування між лотереєю Тото і букмекерством. Останнє належить до азартних ігор і заборонено в Україні. В результаті такого ліцензування лотереї, ми можемо отримати заодно і легалізацію азартних ігор. Також взагалі не описано, що таке миттєва лотерея і як вона повинна виглядати.

Ще важливий момент. Чиновники пропонують дозволити ігрові зали з терміналами ЛТС (лотерейні термінали самообслуговування). Але! Мінфін не вимагає сертифікації програмного забезпечення.

А без сертифікованих програм, термінал ЛТС легко перетворити в "однорукого бандита". Тобто в звичайний ігровий автомат, заборонений в Україні з 2009 року.

Тому вийде так. Під маркою лотерейної компанії будуть існувати заборонені сьогодні ігрові зали. Але тепер вони будуть працювати легально, як розповсюджувачі лотерей. У кожному залі просто поставлять кілька класичних тиражних лотерей", - пояснив президент" М.С.Л. "Георгій Ложенко.

Він також розкритикував ідею фінвідомства контролювати лотереї за допомогою касових апаратів.

"Ми це все вже проходили в 2007-2009 рр. Якщо ви зайдете в зал, де розташовані ЛТС (лотерейний термінал самообслуговування), незалежно від того, світлий або темний зал це буде, ви отримаєте в обмін на гроші код доступу до гри. З цього ж коду виплачують виграші. Все відносно гравця прозоро і чесно. Але хто знає, скільки ви заплатили? Касовий апарат? Але якщо ви постійний клієнт, який грає два-три рази на тиждень, і продавець вас знає, навіщо йому пробивати чек?"- зазначив він.

Резюмуючи, можна додати, що знайти винних в тінізації лотерейного ринку можна, так само як і виправити допущені помилки. Не розумно звинувачувати у всьому учасників ринку, коли держава сама створила умови для деградації.

Новини по темi
Тіньовий ринок лотерей в Україні становить 1 млрд доларів: Хто винен?

Тіньовий ринок лотерей в Україні становить 1 млрд доларів: Хто винен?

20 грудня 2017, 15:01  •  19725 перегляди
У запорізькому аеропорту чоловік намагався вчинити суїцид

У запорізькому аеропорту чоловік намагався вчинити суїцид

20 грудня 2017, 14:57  •  13611 перегляди
Досудове слідство у справі українського журналіста, затриманого в Білорусі, підходить до завершення

Досудове слідство у справі українського журналіста, затриманого в Білорусі, підходить до завершення

20 грудня 2017, 14:55  •  9001 перегляди
Стали відомі найбільш ненадійні паролі 2017 року

Стали відомі найбільш ненадійні паролі 2017 року

20 грудня 2017, 14:53  •  15086 перегляди
Деякі АЗС підвищили ціни на скраплений газ - моніторинг

Деякі АЗС підвищили ціни на скраплений газ - моніторинг

20 грудня 2017, 14:47  •  10507 перегляди
Випуск новин станом на 16 годину 20 грудня

Випуск новин станом на 16 годину 20 грудня

20 грудня 2017, 14:45  •  5540 перегляди
Президент Молдови відмовився підписувати закон про протидію іноземній пропаганді

Президент Молдови відмовився підписувати закон про протидію іноземній пропаганді

20 грудня 2017, 14:42  •  9753 перегляди
Власники елітних авто сплатили понад 121 млн грн податків

Власники елітних авто сплатили понад 121 млн грн податків

20 грудня 2017, 14:40  •  20941 перегляди
Директор ДБР розповів, що перші справи відкриють у вересні 2018 року

Директор ДБР розповів, що перші справи відкриють у вересні 2018 року

20 грудня 2017, 14:36  •  10494 перегляди
Турчинов: Росія вивела офіцерів із СЦКК, щоб перейти до активізації військових дій

Турчинов: Росія вивела офіцерів із СЦКК, щоб перейти до активізації військових дій

20 грудня 2017, 14:34  •  9988 перегляди

Тіньовий ринок лотерей в Україні становить 1 млрд доларів: Хто винен?

.

Політика • 20 грудня 2017, 15:01  •  19725 перегляди
Тіньовий ринок лотерей в Україні становить 1 млрд доларів: Хто винен?

У запорізькому аеропорту чоловік намагався вчинити суїцид

Сьогодні у міжнародному аеропорту "Запоріжжя" чоловік намагався вчинити самогубство. Про це кореспонденту УНН стало відомо з власних джерел.

Суспільство • 20 грудня 2017, 14:57  •  13611 перегляди
У запорізькому аеропорту чоловік намагався вчинити суїцид

Досудове слідство у справі українського журналіста, затриманого в Білорусі, підходить до завершення

Досудове слідство щодо українського журналіста Павла Шаройка перебуває на завершальній стадії. Про це в інтерв'ю білоруському виданню Білорусь Сьогодні розповів керівник Комітету державно безпеки (КДБ) Білорусі Валерій Вакульчик, повідомляє УНН.

Політика • 20 грудня 2017, 14:55  •  9001 перегляди
Досудове слідство у справі українського журналіста, затриманого в Білорусі, підходить до завершення

Стали відомі найбільш ненадійні паролі 2017 року

Спеціалісти аналітичної компанії SplashData вже вкотре назвали найбільш ненадійним паролем комбінацію "123456". Про це повідомляє портал CSO, передає УНН.

Суспільство • 20 грудня 2017, 14:53  •  15086 перегляди
Стали відомі найбільш ненадійні паролі 2017 року

Деякі АЗС підвищили ціни на скраплений газ - моніторинг

За даними моніторингу цін на пальне на українських АЗК, станом на 20 грудня, середня вартість бензину марки А-95 на WOG, ОККО, Shell, Parallel і Socar становить 30,11 грн за літр. Про це повідомляє УНН з посиланням на дані моніторингу компанії WOG.

Економіка • 20 грудня 2017, 14:47  •  10507 перегляди
Деякі АЗС підвищили ціни на скраплений газ - моніторинг

Випуск новин станом на 16 годину 20 грудня

.

Аудіоновини • 20 грудня 2017, 14:45  •  5540 перегляди
Випуск новин станом на 16 годину 20 грудня

Президент Молдови відмовився підписувати закон про протидію іноземній пропаганді

Президент Республіки Молдова Ігор Додон повернув до парламенту Закон про протидію іноземній пропаганді. Про це Ігор Додон написав на своїй сторінці в Facebook, повідомляє УНН.

Новини Світу • 20 грудня 2017, 14:42  •  9753 перегляди
Президент Молдови відмовився підписувати закон про протидію іноземній пропаганді

Власники елітних авто сплатили понад 121 млн грн податків

За 11 місяців поточного року власники елітних авто сплатили 121 млн 441,5 тис. грн транспортного податку. Про це йдеться у відповіді Державної фіскальної служби на запит УНН.

Економіка • 20 грудня 2017, 14:40  •  20941 перегляди
Власники елітних авто сплатили понад 121 млн грн податків

Директор ДБР розповів, що перші справи відкриють у вересні 2018 року

Державне бюро розслідувань у вересні 2018 року відкриє перші кримінальні провадження, але це може відбутися і раніше. Про це сьогодні розповів на прес-конференції директор Державного бюро розслідувань Роман Труба, передає кореспондент УНН.

Політика • 20 грудня 2017, 14:36  •  10494 перегляди
Директор ДБР розповів, що перші справи відкриють у вересні 2018 року

Турчинов: Росія вивела офіцерів із СЦКК, щоб перейти до активізації військових дій

Росія вивела своїх офіцерів з СЦКК, щоб почати активізацію військових дій на сході України. Про це сказав Секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Турчинов на відкритті фотовиставки на честь лейтенанта Збройних Сил, Народного героя України Аміни Окуєвої, передає кореспондент УНН.

Політика • 20 грудня 2017, 14:34  •  9988 перегляди
Турчинов: Росія вивела офіцерів із СЦКК, щоб перейти до активізації військових дій