Лікар розповіла про отрути, що споживають українці із сурогатним алкоголем

Лікар розповіла про отрути, що споживають українці із сурогатним алкоголем

Київ  •  УНН

 • 22030 перегляди

КИЇВ. 3 березня. УНН. Найбільш популярними токсичними домішками, які використовують для приготування сурогатного алкоголю сьогодні є метанол та етиленгліколь. Ці дві речовини є системними отрутами, які в залежності від кількості вживаної сурогатної продукції можуть мати летальні наслідки. Про це у коментарі УНН повідомила доцент кафедри гігієни та екології людини (НМАПО) імені П.Л.Шупика, головний позаштатний токсиколог управління охорони здоров'я Київської обл. Наталія Курділь.

За її словами, будь-яка державна політика, яка стосується підвищення ціни на спирт, завжди призводить до того, що населення починає виготовляти сурогатний алкоголь.

"Сурогатний алкоголь сьогодні виготовляється промисловими масштабами. Це не просто самогоноваріння в приватних садибах, а це - повноцінні промислові виробництва в більш-менш пристосованих приміщеннях, партії – від 1 тис. пляшок.

Для виготовлення сурогатного алкоголю беруться, в принципі, ті рецептури, які відповідають по вмісту всім компонентам, що мають бути присутні в алкогольних напоях того чи іншого виду. Але використовують переважно спирти технічні, спирти, які використовуються у косметологічній промисловості або в інших видах не харчової промисловості. Тому вони мають домішки. Спектр цих домішок дуже широкий. Найбільш популярними токсичними домішками, які ми зустрічаємо, є метанол та етиленгліколь", - розповіла вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МОЗ відсутні дані щодо отруєнь алкоголем по регіонам України 

Так, Н.Курділь пояснила, що токсична дія метанолу є, зокрема, причиною хвороб органів зору та нирки. У разі споживання великої кількості сурогатної метанолвмістської продукції є ризик розвитку сліпоти та гострої ниркової недостатності, зауважила вона.

"Метанол присутній в деяких формах в алкогольних напоях, у нормі. По ньому немає як таких ГОСТів, але справа в тому, що при сурогатному виробництві збільшується його концентрація в готовому продукті. І вона вже є такою, що може впливати на стан здоров'я. Токсичність метанолу полягає у тому, що ця речовина в першу чергу діє на органи зору і нирки. Якщо його концентрація завелика, якщо людина приймає велику кількість сурогатного метанол вмістського продукту, то вона має ризик сліпоти розвитку і гострої ниркової недостатності. Це дуже серйозно, це стани, які загрожують життю", - розповіла лікар.

Також, Н.Курділь зазначила, що етиленгліколь у свою чергу, діє на організм людини системно: велика кількість споживання сурогатної продукції із вмістом етиленгліколю вражає нервову систему, нирки та печінку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інтернет та алкоголь: чи варто ризикувати 

"Друга дуже поширена речовина – це етиленгліколь. Етиленгліколь – це речовина, якої в принципі не має бути в харчовому списку, який дозволений до виготовлення алкогольних напоїв. Найчастіше етиленгліколь міститься в технічних спиртах. Він є хорошим розчинником і використовується широко у хімічній промисловості як розчинник полімерів. За органолептичними властивостями етиленгліколь дуже нагадує етиловий спирт, а його токсичність є системною – він діє і на нервову систему, і на нирки і на печінку", - пояснила експерт.

Нагадаємо, як повідомляв УНН, підвищення акцизу на алкоголь породжує самогоноваріння.

Також нагадаємо, за словами генерального директора компанії Eastern Beverage Trading Ольги Івушкіної, щороку українці споживають близько 24 млн декалітрів нелегального алкоголю