torgovelniy-balans-ukrayini-pishov-u-minus-na-1-2-mlrd-dol

Торговельний баланс України пішов у мінус на 1,2 млрд доларів

 • 20200 переглядiв

КИЇВ. 18 травня. УНН. У І кварталі 2018 року Україна експортувала товарів на суму майже 11,5 млрд дол., імпортувала - на 12,6 млрд дол. Негативне сальдо склало 1,2 млрд дол. Про це повідомляє Держстатистики, передає УНН.

За підсумками трьох місяців цього року Україна наростила експорт товарів на 10,3%, імпорт - на 13,2%, у порівнянні із аналогічним періодом минулого року.

"Зовнішньоторговельні операції проводились із партнерами із 209 країн світу", - розповіли у Держстатистики.

З цього приводу економічний експерт Володимир Панченко вважає, що Україна має сприяти імпортозаміщенню.

"В Україні відбувається ганебна залежність споживчих товарів від імпорту і це дуже погано. Бо держава має усі важелі впливу, аби сприяти імпортозаміщенню. Вважається що експортно-імпортний баланс має бути позитивним, ми маємо продавати більше, ніж купуємо. Збільшення країною залежності від імпорту - це додатковий тиск на валюту. Коли українці платять за імпортні товари це означає, що 85% коштів вимиваються за кордон", - пояснив він.

Тезис про те, що Україна має знижувати показники експорту є хибним, додав Панчепнко.

"Зростання експорту - це завжди дуже добре. Але ще з радянських часів в Україні сформувалася хибна думка, що ми не повинні багато експортувати, потрібно лишати товари до споживання всередині країни. Насправді у цьому немає ніякого сенсу. А от що дійсно нам потрібно - так це нарощувати споживання. Це можна зробити за рахунок збільшення доходів громадян. Риторика дефіцитної економіки під назвою "давайте не вивозити те, що можуть споживати наші громадяни" - це радянські часи", - пояснив експерт.

Економічний експерт Олександр Охріменко розділяє думку колеги. Якщо українська продукція має гарні показники експорту - це свідчить про її якість та доступність ціни, додає він.

"В Україні кожне підприємство ставиться до якості продукції по-своєму. Хтось наживається, продаючи менш якісні товари, для деяких компаній показник якості безпечності - у пріоритеті. У нас є підприємства, які вже перейшли на світові стандарти якості і переобладнали своє виробництво так, що "комар носа не підточить". До прикладу, візьмемо курятину. Нещодавно в Україну приїздила Європейська комісія, яка лишилась задоволеною моніторингом виробництва "Нашої Ряби". Бажано, щоб все більше виробників продуктів харчування слідкували і йшли за стандартами ЄС", - зазначив він.

Довідково: курятину ТМ “Наша Ряба” випускає один з найбільших виробників Європи, українська компанія “Миронівський хлібопродукт”.

Українські Національні Новини

Економіка