stolichni-predstavniki-batkivschini-vidnovili-zaboronenu-zabudovu-tsentru-kiyeva

Столичні представники "Батьківщини" відновили заборонену забудову центру Києва

 • 13366 переглядiв

КИЇВ. 13 жовтня. УНН. Окружний адмінсуд Києва визнав протиправним та скасував рішення головного інспектора ДАБІ про скасування містобудівних умов та обмежень для проектування об’єкту "Реконструкція будівлі з приміщеннями супутнього призначення" на вул. Лисенка, 4 (літ. В) у Шевченківському районі, повідомляє УНН із посиланням на "Наші гроші".

Зазначається, що ТОВ "Центр оцінки та консультацій +" у лютому 2016 року стало власником офісної будівлі (літ. В) площею 141,7 кв м на вул. Лисенка, 4. У квітні 2019 року фірма отримала в оренду на 15 років ділянку 0,07 га під цією будівлею. А у серпні 2019 року КМДА видала компанії містобудівні умови та обмеження (МУО).

Однак, у листопаді 2019 року головний інспектор будівельного нагляду скасував ці МУО. Він вказав, що відповідно до Генплану, ця ділянка 0,07 га є територією житлової середньо- та малоповерхової забудови (4-8 поверхів). У той же час, у МУО дозволена гранична висота об’єкту – 27 м, що відповідає 9 поверхам, що є вже багатоповерховою забудовою. Крім того, інспектор вказав, що наміри реконструкції нежитлової будівлі на території житлової забудови не відповідають вимогам Генплану.

Суд рішення інспектора скасував. Суд вказав, що, по-перше, висота у 27 м не є остаточно визначеною, оскільки остаточна висота має бути визначена проектною документацією на підставі Генплану. А по-друге, у Генплані вказано, що у Центральній планувальній зоні, куди входить ділянка на вул. Лисенка, передбачено обмеження висоти будівель, що споруджуються, не вище 27 м. Відтак, суд дійшов висновку, що зазначена гранична висота у 27 м є такою, що відповідає Генплану.

Також суд зазначив, що єдиним нормативним актом, що визначає поверховість забудови у поєднанні з висотою (27 м = 9 поверхів), є ДБН Б.2.2-12:2019 Планування та забудова територій. Але він набрав чинності 1 жовтня 2019 року, тобто після того, як департамент містобудування та архітектури КМДА видав компанії МУО.

Також ОАСК зазначив, що інспектор при скасуванні МУО не врахував можливість зупинення їх дії або видачі припису про усунення виявлених під час перевірки порушень, тобто не дотримано принцип належного врядування.

Журналісти наголошують, що ні ДАБІ України, ні департамент містобудування та архітектури КМДА відзивів та пояснень до суду не надали. Відтак, суд розглянув справу за наявними матеріалами, поданими компанією.

Власниками ТОВ "Центр оцінки та консультацій +" є Сергій Бородай (50%) та АТ "ЗНВКІФ "Грифон Інвест" і АТ "ЗНВКІФ "Інвест Менеджмент Груп" в інтересах, за рахунок якого діє ТОВ "КУА "Бізнес-Гарант". Вказані інвестфонди контролюють відповідно депутат Київради від "Батьківщини" Денис Москаль та співзасновниця будівельної компанії Stolitsa Group Владислава Молчанова, яка є одним із спонсорів партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко.

Раніше, нагадаємо, Москаль потрапив у скандал із забудовою скверу імені Чкалова, хоча у своїх передвиборчих обіцянках заявляв протилежне.

За словами нардепа Гео Лероса, Москаль особисто просував цю забудову у Київраді.

"Цьому товариству продовжили оренду Чкалівського скверу, щоб вони таки звели на цьому місці житловий комплекс. У Київраді це питання просував депутат Денис Москаль, який у раді представляє інтереси Влади Молчанової – забудовника "Столиця Груп", - зазначив Лерос. 

У відповідь на скандал у "Батьківщині" заявили, що будуть дбати про реконструкцію скверу, втім дії свого однопартійця Москаля так і не прокоментували.

Українські Національні Новини

Політика