prezident-zaproponuvav-vr-garantuvati-vkladnikam-derzhbankiv-vidshkoduvannya-bilshe-200-tis-grn

Президент запропонував ВР гарантувати вкладникам держбанків відшкодування більше 200 тис. грн

 • 9672 переглядiв

КИЇВ. 19 грудня. УНН. Законопроект про внесення змін до закону "Про банки і банківську діяльність" щодо гарантування державою вкладів фізичних осіб, внесений Президентом України як невідкладний, гарантуватиме вкладникам державних банків відшкодування коштів за вкладами, що перевищує граничний розмір у 200 тис. грн. Відповідний проект закону зареєстрований на офіційному сайті Верховної Ради, передає УНН.

Як ідеться у пояснювальній записці документа, "держава бере на себе обов’язок із гарантування відшкодування фізичним особам – вкладникам державних банків тієї частини суми вкладу, що перевищує граничний розмір відшкодування коштів за вкладами, встановлений у відповідності із Законом України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

Також для цих фізичних осіб, зазначається у документі, зберігаються передбачені законом "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" гарантії за вкладами у сумі, що не перевищує граничного розміру відшкодування коштів за вкладами.

Додамо, згідно з законом "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", ФГВФО відшкодовує кошти в розмірі вкладу, включаючи відсотки, станом на день початку процедури виведення Фондом банку з ринку, але не більше суми граничного розміру відшкодування коштів за вкладами, встановленого на цей день, незалежно від кількості вкладів в одному банку. Сума граничного розміру відшкодування коштів за вкладами не може бути меншою 200 тис. гривень.

Раніше Президент П.Порошенко повідомив, що подав до ВР як невідкладний законопроект для посилення захисту вкладників ПриватБанку.

Нагадаємо, 18 грудня Кабінет міністрів України на засіданні розглянув питання забезпечення стабільності у фінансовій системі країни. Беручи до уваги результати засідання Ради національної безпеки та оборони України, уряд підтримав пропозицію Національного банку та Ради фінансової стабільності про перехід ПАТ “ПриватБанк” у стовідсоткову державну власність.

Як повідомляв УНН, починаючи із 19 грудня, у ПриватБанку вводиться тимчасова адміністрація.

Українські Національні Новини

Політика