pidvischennya-eksportnogo-mita-na-metalobrukht-ne-superechit-ua-ukrayini-z-yes-stefanishina

Підвищення експортного мита на металобрухт не суперечить УА України з ЄС – Стефанишина

 • 5045 переглядiв

КИЇВ. 24 травня. УНН. Підвищення експортного мита на металобрухт до 42 євро за тонну, передбачене законом №8226, ухваленим Верховною Радою 17 травня 2018 року, не суперечить Угоді про асоціацію України та ЄС. Про це заявила генеральний директор Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина, передає УНН з посиланням на Факти ICTV.

"Ні, не суперечить. В Угоді про асоціацію України та ЄС є графік обнулення цього мита. Він розрахований на 8 років. Щороку ставка експортного мита на поставки українського металобрухту в ЄС знижуватиметься", – сказала вона.

За її словами, у 2018 році експортне мито на український металобрухт в ЄС зменшилося до 7,5 євро/тонну з 9,5 євро/тонну.

Як зазначила Стефанишина, міжнародні договори, ратифіковані Верховною Радою, зокрема і Угода про асоціацію України та ЄС, мають вищу силу, ніж закон України. Тому на митниці з експортерів металобрухту в країни Євросоюзу стягують мито, передбачене Угодою про асоціацію.

Як заявляв раніше глава Об’єднання підприємств Укрметалургпром Олександр Каленков, 85% українського експорту металобрухту в квітні пішло в невизнане Придністров’я.

За його словами, така ситуація справ б’є по українській металургії, ставлячи її в невигідні умови.

"Велика частина – 85% – у квітні металобрухту пішла на Придністровський завод. Придністров’я – це, ну, фактично це анклав, військовий російський анклав. Тим більше це неприємно, тому що росіяни фактично дотують і спонсорують всі енергоносії на цьому заводі. Тому поставляючи лом туди, ми наші підприємства ставимо в явно невигідні умови", – сказав він.

Таким чином, після ухвалення закону №8226 український лом експортуватиметься в Придністров’я з підвищеним митом 42 євро/тонну, тоді як поставки в Євросоюз обкладатимуться спецмитом у 7,5 євро/тонну. Тим самим Україна підтримуватиме високі відносини з ЄС.

Українські Національні Новини

Економіка