pasport-onlayn-ekspert-rozpoviv-pro-kabinet-moryaka

Паспорт онлайн: експерт розповів про "кабінет моряка"

 • 44761 переглядiв

КИЇВ. 24 вересня. УНН. У квітні Міністерство інфраструктури запустило "електронний кабінет моряка". Сервісом вже скористалося близько 12,5 тис. моряків. Про мету, переваги та подальші плани щодо вдосконалення проекту УНН розповів керівник ДП "Галузевий центр цифровізації та кібербезпеки" Володимир Набоков.

Основна мета сервісу – спростити доступ моряків до отримання необхідних документів.

"Кабінет видає інформацію щодо документів, які наявні вже у базі моряків. Інформація видається громадянину, який раніше був авторизований як моряк – тобто надавав у інспекцію і морську адміністрацію якісь документи, які визначали його як моряка: диплом про освіту, тощо", - уточнив Набоков.

Завдяки сервісу моряк може подати заявку на проходження державної кваліфікаційної комісії не виходячи із дому, каже експерт.

"Також людина може подати заяву на отримання такого документу як паспорт моряка. Не приходячи до інспекції або морадміністрації, чи морсервісу паспорт можна отримати за допомогою поштового зв’язку, кур’єром", - розповів фахівець.

В рамках проекту впроваджується також послуга єдиної ідентифікації моряка, інформує Набоков.

"Раніше при кожному зверненні моряка, а йому треба звертатися не рідше, ніж раз на 5 років - його заводили кожного разу як новий ідентифікатор. Сьогодні кожен моряк завдяки своєму ідентифікаційному коду може увійти до кабінету, який розташований за адресою sea.e-transport.gov.ua, за допомогою електронного підпису.

Отримати цей підпис наразі дуже просто - за допомогою сервісів Bank ID – через ПриватБанк чи МоноБанк. Це дуже просто, тому цим сервісом вже користується велика кількість моряків", - розповів фахівець.

Надалі Міністерство планує вдосконалити кабінет моряка таким чином, щоб через сервіс можна було зареєструвати судно, отримати право на судохідство – для морського чи річкового транспорту.

"Тобто, ми хочемо надати таку можливість, щоб люди не ходили ні в які організації і все отримували онлайн", - додав Набоков.

Раніше Міністерство інфраструктури ліквідувало Інспекцію з питань підготовки та дипломування моряків. За словами експертів, це позбавило 150 тисяч моряків необхідності давати хабарі.

Додамо, що міністр інфраструктури Владислав Криклій виступає за повну цифровізацію процесів на транспорті і створення єдиної розумної транспортної системи.

Українські Національні Новини

Політика