partiyi-v-ukrayini-vitratili-polovinu-vsikh-koshtiv-na-reklamu-kvu

Партії в Україні витратили половину всіх коштів на рекламу - КВУ

 • 10116 переглядiв

КИЇВ. 13 лютого. УНН. Більшість політичних партій, представлених у парламенті, витратили половину всіх коштів на рекламу. Про це йдеться у звіті "Аналіз фінансових звітів партій: на що пішли державні гроші", який у понеділок представив голова КВУ Олексій Кошель, передає УНН.

"Партії витратили половину всіх коштів на рекламу. Із 162,7 млн, які загалом витратили партії, на використання ЗМІ було спрямовано 63,4 млн або 39%. Для порівняння, на заробітну плату витратили 9,9 млн або 6%; на оренду приміщень – 10,6 млн або 7% від всіх коштів", - йдеться у звіті.

Вказано, зокрема, що 162,7 млн грн витратили разом на статутну діяльність "Народний Фронт", "Блок Петра Порошенка", "Самопоміч" та "Батьківщина". "Із них 144,9 млн або 89% – це кошти із Державного бюджету України. Решта суми – це власні кошти партій та витрати із виборчих фондів кандидатів. "Блок Петра Порошенка" та "Батьківщина"витратили всі кошти, отримані в рамках державного фінансування. "Народний Фронт" із 50,2 млн грн не витратив 3,9 млн", - сказано у звіті.

У КВУ нагадали, що в жовтні 2015 року Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання і протидії політичній корупції", яким в Україні було започатковано державне фінансування політичних партій. Право на отримання держкоштів отримали партії, які набрали більше 2% голосів виборців на останніх виборах до Верховної Ради. Виняток було зроблено для чинного парламенту: право на держфінансування отримали тільки ті партії, що набрати більше 5% голосів виборців. Тобто, всі, що представлені в Верховній Раді VIII скликання.

Відповідно до положень закону, перші кошти в рамках держфінансування партії мали отримати в 2016 році. Вказано, що всього із Державного бюджету України на статутну діяльність політичних партій було виділено 391 млн грн. "Проте, через затримку в роботі Національного агентства із питань запобігання і протидії корупції (НАЗК), перші кошти потрапили на рахунки партій із запізненням – у вересні 2016 року. Кошти були розподілені між партіями в залежності від їх результату на позачергових виборах до Верховної Ради 2014 року", - додали у КВУ.

До 9 лютого 2017 року політичні партії мали подати до НАЗК фінансові звіти щодо використання коштів, отриманих в рамках державного фінансування. Як зазначається, станом на 12 лютого політичні партії "Народний Фронт", "Блок Петра Порошенка", "Самопоміч" та ВО "Батьківщина" оприлюднили відповідні фінансові звіти на своїх сайтах.

Нагадаємо, голова НАЗК Н.Корчак раніше повідомила, що 205 політичних партій подали звіти за IV квартал 2016 року.

Українські Національні Новини

Політика