nbu-kroll-pidtverdila-zavdannya-zbitkiv-privatbanku-do-natsionalizatsiyi-u-5-5-mlrd-dol

НБУ: Kroll підтвердила завдання збитків ПриватБанку до націоналізації у 5,5 млрд доларів

 • 13120 переглядiв

КИЇВ. 16 січня. УНН. Розслідування незалежної компанії Kroll підтвердило, що ПАТ "ПриватБанк" був об’єктом масштабних та скоординованих шахрайських дій до його націоналізації, що призвело до завдання збитків щонайменше у розмірі 5,5 млрд дол. США, передає УНН з посиланням на повідомлення прес-служби Національного банку України.

"До націоналізації у грудні 2016 року понад 95% корпоративного кредитного портфеля було надано сторонам, пов'язаним з колишніми акціонерами та групами афілійованих з ними осіб. Наприкінці 2016 року 75% кредитного портфеля було консолідовано у кредити 36 позичальникам, пов'язаним з колишніми акціонерами та групами афілійованих з ними осіб. Більшість із них не погашаються та є простроченими, що призвело до збитків банку щонайменше в 5,5 млрд дол. США", - йдеться у повідомленні регулятора.

За результатами дослідження, зазначається, що існують чіткі ознаки того, що кредитні кошти були використані для придбання активів та фінансування бізнесу в Україні та за кордоном на користь екс-акціонерів та груп афілійованих з ними осіб.

При цьому, ідеться у повідомленні, механізми, які використовувалися для маскування джерел та реального призначення кредитів, мають характерні риси скоординованої схеми відмивання грошових коштів.

Нацбанк висловив готовність ознайомити правоохоронні органи з результатами розслідування.

Вказано, що розслідування Kroll відповідає зобов'язанням України перед МВФ, передбачених у меморандумі, "проведення економічного розслідування операцій ПАТ "ПриватБанк" для визначення, чи мали місце правопорушення або погана банківська практика у період до його націоналізації".

Нагадаємо, минулого року ПриватБанк докапіталізували на 16 млрд грн.

Українські Національні Новини

Економіка