nabu-ne-vporalosya-z-rozsliduvannyam-skandalnoyi-formuli-rotterdam-i-zapustilo-koruptsiyu-v-uz

НАБУ не впоралося з розслідуванням скандальної формули "Роттердам+" і запустило корупцію в УЗ

 • 17321 переглядiв

КИЇВ. 29 червня. УНН. Понад чотири роки детективи НАБУ намагалися розслідувати формулу "Роттердам+" і безрезультатно, повідомляє УНН.

Деталі 

Влітку 2021 року САП в черговий раз закрила цю справу через відсутність доказової бази і закінчення терміну давності слідства.

"Там вже всі терміни давності пройшли з цього питання, терміни давності розслідування. Там уже два або чотири роки, скільки вона... Вона рік і вісім місяців і все - тема закрита", - прокоментував ситуацію ексгенпрокурор Святослав Піскун в ефірі одного з телеканалів.

Весь цей час справу "Роттердам+" розслідували три детектива НАБУ: Денис Гюльмагомедов, Михайло Романюк і Микола Самойленко. Вони запевняли, що формула завдала колосального збитку державі - 39 млрд грн, але довести цього не змогли.

За інформацією САП, жодна експертиза не підтвердила версію детективів.

Паралельно НАБУ запустило ще один важливий напрямок - боротьбу з корупцією в "Укрзалізниці". У 2017 році директор бюро Артем Ситник заявив, що розслідуванням зловживань в "Укрзалізниці" зайнятий цілий відділ детективів. Однак на ділі це виявилося не так. Спеціальний відділ НАБУ завантажили іншими справами, тому прямими обов'язками детективи не займалися, що в підсумку призвело до банкрутства "Укрзалізниці".

Доповнення

У минулому році детектив Гюльмагомедов за справою про "Роттердам+" підписав меморандум з "Укрзалізницею" про спільну боротьбу з корупцією, але жодної схеми так і не зміг виявити. Тимчасова слідча комісія парламенту встановила, що НАБУ фактично самоусунулося від розслідування корупції в "Укрзалізниці" всупереч заявам Ситника про спецвідділі детективів. У своєму рішенні ТСК вказала на необхідність негайно організувати роботу бюро і спецвідділу НАБУ. 

Українські Національні Новини

Економіка