kompaniyi-yanukovicha-ta-arbuzova-otrimali-95-mln-dol-pislya-oborudki-z-vishkami-boyka-gpu

Компанії Януковича та Арбузова отримали 95 млн дол., після оборудки з "вишками Бойка" - ГПУ

 • 16280 переглядiв

КИЇВ. 2 лютого. УНН. На рахунки компаній екс-президента України Віктора Януковича та тодішнього голови Національного банку Сергія Арбузова було перераховано 95 млн доларів, які були отримані незаконно внаслідок купівлі бурових вишок. Про це розповів сьогодні на брифінгу Генеральний прокурор Юрій Луценко, передає кореспондент УНН

За словами Луценка, власниця "Вернум банку" та директор київської дирекції "Український бізнес банк" були залучені Арбузовим для перерахунку коштів, незаконно отриманих злочинною організацією від купівлі вишок, на рахунки підконтрольних співучасникам компаній, а також видачу на території України готівки визначеним особам, які брали участь у злочинній організації.

Генпрокурор процитував свідчення одного зі свідків з матеріалів справи.

"Я можу показати, що в результаті вищевказаних оборудок при закупівлі бурових установок ... привласнені грошові кошти були розприділені наступним чином: 95 млн дол. США перераховано на рахунки компаній, які підконтрольні Януковичу та Арбузову. Також 25 млн дол. перераховані на рахунок, компанії, підконтрольній Світлані Бакуліній, донці Бакуліна, який керував "Нафтогазом", 15 млн дол. перераховано компанії Мельника, заступнику голови правління "Нафтогазу" Корнійчуку видано готівкою 2 млн дол...", - навів свідчення свідка Генпрокурор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ГПУ звернеться до ВР про зняття недоторканності з Бакуліна у справі "вишок Бойка"

Він також розповів, що первинна вартість бурових установок В312 і В319, за якою її продавала компанія у Сінгапурі, становила 210 і 179 млн дол., а проплачено за них було 400 і 398 млн дол. відповідно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Слідство припускає, що Бойко міг не знати про план афери з вишками

За словами Луценка, кошти у сумі 300 млн дол., які планувалося вкрасти при закупівлі установок, розподілялися як прибуток нібито не пов'язаних між собою компаній, якими, за підозрою ГПУ, керували фактично Мельник та Арбузов.

Українські Національні Новини

Політика