kharkivska-oda-ne-volodiye-informatsiyeyu-schodo-situatsiyi-z-nebezpechnimi-vidkhodami-v-oblasti

Харьківська ОДА не володіє інформацією щодо ситуації з небезпечними відходами в області

 • 8604 переглядiв

КИЇВ. 14 лютого. УНН. Харківська обласна державна адміністрація не володіє інформацією щодо ситуації з небезпечними відходами в області, про це вони повідомили у відповідь на інформаційний запит УНН.

УНН запитував інформацію щодо загального обсягу накопичених небезпечних відходів в області, обсягу вже утилізованих у 2016 році та прогнозованого обсягу утилізації на 2017 рік.

«Відповідно до наказу Держстату України від 19 серпня 2014 року №243 державного статистичного спостереження №1 – відходи ( річна ) «Утворення та поводження з відходами» потребують юридичні особи, відокремлені підрозділи юридичних осіб, діяльність яких пов’язана з утвореннями, поводженням з відходами І – ІV класів небезпеки, за переліком, визначеними органами статистики, до органу державної статистики за місцем здійснення діяльності в термін до 28 лютого щорічно.

Стосовно кількості грошей, витрачених на утилізацію небезпечних відходів, повідомляємо, що розпорядником зазначеної інформації можуть бути суб’єкти господарювання, які мають відповідні ліцензії на провадження діяльності поводження з небезпечними відходами. Таким чином, Харківська обласна державна адміністрація не володіє інформацією, щодо якої зроблено запит», - повідомили в Харківський ОДА.

Нагадаємо, Чернігівщина четвертий рік поспіль очікує від Мінприроди кошти на утилізацію небезпечних відходів, Сумщина не утилізовувала небезпечні відходи у 2016 році, а у 2017 році - не вбачає за можливе через анулювання ліцензій підприємствам, які раніше цим займалися.

Нагадаємо, у вересні 2016 року міністр екології та природних ресурсів О.Семерак, виступаючи у Європарламенті, пообіцяв, що кошти на утилізацію небезпечних пестицидів будуть закладені у Держбюджеті на 2017 рік.

“Ми зарезервували кошти для вирішення цієї проблеми в цьому році і заклали їх у проект Держбюджету 2017 року”, — сказав він.

Однак, як виявилось, у Держбюджеті на 2017 рік коштів на утилізацію небезпечних відходів ніхто не передбачив.

Нагадаємо, в Україні загалом вже накопичено понад 12 млн тонн небезпечних відходів (станом на кінець 2015 року – данних за 2016 рік ще немає). Однак, вже четвертий рік поспіль влада не виділяє кошти на їх утилізацію.

При цьому, на Херсонщині не можуть знайти зниклі 180 бочок з непридатними пестицидами. Бочки стояли на відкритій місцевості, без відповідного огородження та попереджувальних знаків. При цьому решту пестицидів, а це близько 20 бочок також ніхто не перевантажив.

Також не можуть перезатарати непридатні пестициди на Сумщині. Жителі сіл Синівка, Московське і Саї Липоводолинського району Сумської області вже 8 років страждають від звалища небезпечних відходів. Отруйні хімікати розміщені біля помешкання людей. Нещодавно було виділено кошти на перезатарення отрути, однак пестициди й досі залишаються на тому ж місці.

На Дніпропетровщині через брак коштів на утилізацію виявлений отрутомогильник з непридатними пестицидами засипали знов землею.

Джуринський отрутомогильник на Вінничині вже давно є джерелом хвороб та отруєння серед місцевих мешканців.

Довідка УНН: Пестициди, у зв’язку з токсичністю, шкідливі для людини і навколишнього середовища. Потенційна загроза від їх використання полягає як у гострій токсичності при потраплянні в організм людини або тварин, так і в хронічній дії, в кумулятивному ефекті, в міграції залишків пестицидів водними і повітряними шляхами на значні відстані.

Серед хвороб, які можуть з’явитися внаслідок токсикації організму, — злоякісні пухлини (найчастіше — пухлини печінки), хромосомні порушення, підвищення інтенсивності мутаційного процесу, що пов’язано з підвищенням частоти прояву спадкових хвороб обміну, аномалій розвитку тощо.

Більше половини пестицидів належать до мутагенів — речовин, які змінюють спадкову природу рослин і тварин, включаючи людину.

Українські Національні Новини

Суспільство