gotelniy-nomer-za-pivmilyona-skilki-koshtuye-zhitlo-v-kiyevi-na-period-ligi-chempioniv

Готельний номер за півмільйона: скільки коштує житло в Києві на період Ліги чемпіонів

 • 38925 переглядiв

Так вже в світі заведено, що коли в будь-якому місті відбувається якась подія, то власники готелів і квартир в оренду вважають своїм громадянським обов’язком підвищити ціну на проживання в кілька разів. Без цього – ніяк. Такі традиції.

КИЇВ. 4 травня. УНН. І ось до Києва їде фінал Ліги чемпіонів, а з ним – приблизно 70 тис. туристів. Одних лише чартерів з фанатами в “Борисполі” очікують понад 130 і, за інформацією аеропорту, їх кількість ще може суттєво змінитися за наступні 2 тижні. 

УНН писав, у скільки обійдеться футбольним фанам долетіти в Україну. А ще видання Independent повідомляє, що британці обурені дорогезними квитками на літак до Києва - їм доводиться брати квитки на рейси до Бухареста чи Варшави, а звідти – потягом чи автобусом діставатися до Києва.

Усім цим футбольним туристам мало добратися в Київ, їм ще треба десь розселитися. Ми вже звертали увагу, що ціна на подобовий найм квартир в Києві зросте приблизно вп’ятеро на період 26-27 травня. Математика проста: квартира, яка коштує 500 грн на добу в Києві, буде коштувати 100 доларів США. Відповідно, квартира, яка коштувала 100 доларів США буде в рази дорожча.

Ті туристи, яких квартири не цікавлять, бронюють номери в готелях. І тут починається найцікавіше, точніше - найдорожче.

Ми провели власний аналіз та розрахунок за наступними параметрами: заїзд 25 травня, виїзд - 27-го для двох гостей. Виходить 2 людини на 2 ночі в одному номері. Вводимо дані в сервіс пошуку готелів і - вуаля! В очі кидається пропозиція забронювати 3-кімнатну віллу, де може поміститися 8 гостей і коштує таке житло 600 тис. грн, тобто 16 тис. доларів США. Якщо розділити цю вартість на 8 людей, виходить 75 тис. грн на особу, тобто приблизно 3 тис. доларів США за дві ночі. На момент виходу публікації цю пропозицію розглядало ще 10 осіб. Якщо вірити сайту, то й номер такий залишився лише один і, швидше за все, його хтось таки винайме.

Далі – трохи скромніші пропозиції. Наприклад, готель поблизу центру Києва з досить скромними умовами. Тут пропонують стандартний номер з ліжком розміру king-size. На двох - за 306 тис. грн, тобто 11 тис. доларів США.

Як бачимо з інформації на сайті, готельний номер за ціною автомобіля (нехай і не нового) не відлякує туристів: разом з нами номер переглядала ще 21 людина, і такі "покої" залишилися в єдиному екземплярі. 

І тут найцікавіше: під списком доступних номерів у цьому готелі світиться оголошення, що одномісний номер в ньому - з душем і без вікна - уже зданий в оренду за 3 583 грн. Просто не зрозуміло: наскільки має бути суттєвою якісна різниця між цими номерами, щоб фінансова різниця становила аж 270 тис. грн. Чи 270 тисяч коштує вікно в номері і велике ліжко?

Трохи далі, за 9 км від центру, можна зняти номер від 150 тис. грн на двох за 2 ночі. Це – найдешевша пропозиція. І єдина! Хто не встигне винайняти цей номер – буде платити ще дорожче.

Номер за 152 тис. грн виглядає так:

Всі решта номерів у цьому готелі - від 118 до 420 тис. грн.

Давайте подивимося найдорожчу пропозицію. За майже півмільйона гривень за дві ночі турист отримає такий номер:

На сайті вказано, що усі запропоновані номери залишилися в наявності в одному екземплярі. Тому можна зробити висновок, що за наступні 2 тижні і їх розберуть. 

І таких готелів – дуже багато. Середня ціна за двомісний номер – 150-200 тис. грн за 2 ночі:

До речі, кількість пропозицій у готелях Києва тане на очах – за 30 хв кілька готелів стали Sold Out. Найскромніша зі всіх пропозицій по Києву – готель за 7 км від центру за 78 тис. (3 тис. доларів США) грн на двох за 2 ночі.

За цю суму тут пропонують двомісний класичний люкс:

Знову-таки цікаво, що в цьому ж готелі були розкуплені номери за набагато нижчу ціну.

І знову разюча різниця в ціні: між 8 і 78 тисячами. Дивимося, за які умови туристи виклали 307 доларів. Економічний двомісний номер з двома ліжками і спільною ванною кімнатою:

Але не Києвом єдиним. Із ще доступних пропозицій під Києвом номери пропонує лише 1 готель, в селі Гатне, за 12 км від Києва:

За 3,5 тисячі доларів тут можна оселитися на 2 ночі в стандартному двомісному номері.

А ось як він виглядає:

Усі решта номерів у цьому готелі стартують від 100 тис грн.

Для чистоти експерименту ми зайшли на інший сервіс пошуку готелів, ввели ті самі параметри, що і на попередньому: 2 людини в одному номері на 2 ночі. І ось результат: доступний лише один готель, всі решта – вже зайняті.

Якщо вірити сервісам пошуку готелів, то в Києві залишається до 10-ти готелів, які ще пропонують номери для бронювання, щоправда за ду-у-уже великі гроші.

Але це ще не все. Для порівняння, 19 травня, за тиждень до Ліги чемпіонів, в Лондоні відбудеться королівське весілля принца Гаррі з Меган Маркл.

За даними Управління національної статистики Великої Британії, у квітні 2011 року, коли одружувалися принц Вільям і Кейт Міддлтон, кількість туристів становила приблизно 354 тисячі. Відповідно, можемо уявити наплив туристів в Лондоні 18-20 травня.

Нам було страшно уявити, скільки може коштувати номер у Лондоні, якщо в Києві вартість вимірюється тисячами доларів. Але ми отримали неочікуваний результат.

Параметри для розрахунку: 2-місний номер на 2 ночі 18-20 травня. І ось що ми отримали: вільних готельних номерів залишилося дуже мало: з 622 лондонських готелів залишилося вільними 9 відсотків (приблизно 55 готелів) і вони пропонують проживання від 2,5 тис. гривень.

За 100 доларів ви отримаєте двомісний стандартний номер з вікном. Згадайте, скільки коштував номер без вікна у Києві…

Далі туристам доступний десяток номерів по 4 тис. грн. Всі вони – за 10-12 км від центру Лондона.

Беремо будь-який навмання і отримуємо:

Далі йде десяток дорожчих пропозицій, по 7-8 тис. грн. Серед них є і такі, які вдвічі ближчі до центру – за 5 км. Обираємо будь-який, на який впаде око, і бачимо:

Є ще з десяток пропозицій за 15-17 тис. грн. Всі вони розташовані за кілька кілометрів від центру Лондона:

Стосовно тих готелів, які розташовані безпосередньо в центрі, їх ціна стартує від 19 тис. грн. Ось наприклад, за 19 496 грн можна винайняти номер за 450 метрів від центру.

Ясна річ, що і в Лондоні (а тим паче в Лондоні) можна знайти проживання в готелі і за 200 тис. грн, як у Києві. І можна сказати, що в Лондоні туристична інфраструктура і готельно-ресторанний бізнес розвинений в рази краще, але суті це не міняє. Турист платить і тут, і там.

Українські Національні Новини

Економіка