energoatom-v-interesakh-kremlya-blokuye-budivnitstvo-yadernogo-mogilnika-v-chornobili-ekspert

"Енергоатом" в інтересах Кремля блокує будівництво ядерного могильника в Чорнобилі - експерт

 • 18702 переглядiв

КИЇВ. 18 вересня. УНН. НАЕК "Енергоатом" блокує будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) в інтересах Кремля. Про це в своєму блозі написала незалежний експерт з ядерної енергетики Ольга Кошарна, передає УНН.

Вона нагадала, що проект будівництва ЦСВЯП для трьох українських АЕС (Рівненської, Хмельницької та Южно-Української) намагаються реалізувати з 2004 року. При чому, технологія будівництва і виконавець були обрані протягом перших п'яти років.

У грудні 2019 року, на момент звільнення з поста президента НАЕК "Енергоатом" Юрія Недашковського, готовність будівельних конструкцій на майданчику ЦСВЯП становила 97%, а введення в експлуатацію першої черги планувалося на жовтень 2020 року.

Але ЦСВЯП в Україні так і не побудували, через опір російського лобі, пише Кошарна.

"Все дуже просто: нічого особистого, тільки бізнес. Все відпрацьоване паливо українських АЕС за винятком Запорізької АЕС, яка з 2001 року експлуатує сухе сховище відпрацьованого палива на своєму майданчику, вивозиться для переробки в РФ з умовою повернення в Україну осклованих високоактивних радіоактивних відходів.

Ця "послуга" коштує компанії і країні близько 200 млн дол. в рік", - уточнює вона.

Є ще один аспект, який відверто дратує РФ - диверсифікація поставок ядерного палива на українські АЕС, продовжила Кошарна. За останні 15 років американська компанія Westinghouse отримала неабияку частку українського ринку, і планує витісняти російський ТВЕЛ далі. І єдиною технічною перешкодою для цього може стати саме відсутність в Україні Централізованого сховища відпрацьованого палива, говорить експерт.

"Відповідно, актуальність ЦСВЯП для проекту диверсифікації поставок зростає прямо пропорційно до кількості ТВС-WR (паливо Westinghouse), що експлуатуються. І з тією ж інтенсивністю зростає опір російського лобі", - додала вона.

ЦСВЯП давно б добудували, якби на це була політична воля "Енергоатому", говорить Кошарна. Але її немає, додала вона. Хоча кредитну угоду на будівництво відпрацьованого ядерного палива "Енергоатом" підписав з фінустановами США ще в 2017 році. На 270 млн дол. під державні гарантії України.

"За словами джерел в посольстві США в Україні, з травня до початку вересня підписані акти лежали без руху у віце-президента з фінансів, громадянина ФРН Хартмуда Якоба, без передачі їх OPIC.

Справа зрушила з мертвої точки акурат до американських санкцій проти народного депутата Андрія Деркача. Будемо вважати, що збіг. І тут виникає питання: це колективна несвідома або свідома диверсія?", - задається риторичним питанням експерт.

Подальша відсутність ЦСВЯП заблокує диверсифікацію поставок свіжого ядерного палива, попереджає Кошарна.

"Бо збірки Westinghouse, що відпрацювали, зберігати буде ніде. І Україна буде продовжувати вивозити ВЯП в РФ. Відповідь на питання, хто від цього виграє, очевидний", - резюмувала вона.

Нагадаємо, в "Енергоатомі" засекретили зарплату керівника Петра Котіна, яка в карантин досягла 300 тис. грн на місяць. Тим часом сама держкомпанія за каденції Котіна скотилася в багатомільярдні збитки - 2,6 млрд грн "мінусу" проти 1 млрд "плюсу" в минулому році. Основною причиною такого явища називають збільшення адміністративних витрат.

Раніше УНН повідомляв, що "Енергоатом" оголосив тендер на 1,5 млн грн для "поліпшення іміджу".

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Експерт пояснив, чому в Одесі так багато незаконних забудов

     • 25836 переглядiв

    Бойовики продовжують нарощувати боєздатність – розвідка

     • 12351 переглядiв

    Криклій озвучив плани щодо концесії морпортів

     • 14239 переглядiв

    ООС: бойовики пустили в хід гранатомет та кулемет

     • 12155 переглядiв

    На Черкащині закрито птахофабрику, яка захоронила трупи птиці

     • 36821 переглядiв

    Бюджет-2021: комітет назвав низку проблемних питань

     • 17198 переглядiв

    ООС: з початку доби бойовики двічі відкривали вогонь

     • 11420 переглядiв