astronomi-nazvali-naystarishu-planetu-sonyachnoyi-sistemi

Астрономи назвали найстарішу планету Сонячної системи

 • 27990 переглядiв

КИЇВ. 14 червня. УНН. Найстарішою планетою Сонячної системи являється Юпітер. Ядро Юпітера сформувалося лише через мільйон років після формування Сонця, з'ясували астрономи. Результати дослідження були опубліковані в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, передає УНН.

"Близько 4,6 млрд років тому з гігантської хмари газу і пилу утворилася Сонячна система. першим з'явилося Сонце, слідом за ним, як показували більш ранні теоретичні розрахунки - Юпітер".

Однак точний вік планети встановити не вдавалося. Для цього вчені спочатку встановили вік метеоритів, проаналізувавши ізотопи молібдену і вольфраму в них. З'ясувалося, що метеорити утворилися в двох різних джерелах приблизно 2-3 млн років після зародження Сонячної системи. Як вважають автори роботи, найбільш правдоподібне цьому пояснення - розрив в диску космічного пилу, що виник близько 1 млн років тому. Для того щоб два джерела не об'єдналися, маса ядра Юпітера повинна була бути в 20 разів більша за масу земного ядра.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наносупутник створений командою з КПІ вийшов на власну орбіту

Таким чином, вважають вони, до того моменту Юпітер був уже досить великого розміру. Потім його темпи зростання сповільнилися, і лише через кілька млн років він став в 50 разів більша за Землю. Зараз він в 318 разів більше.

Дослідження також пояснює, чому в Сонячній системі немає планет з проміжною масою між Землею і "крижаними гігантами", такими, як Уран і Нептун. Такі "суперземлі" поширені в інших зоряних системах. Але Юпітер перешкоджав переносу твердих частинок з однієї частини Сонячної системи в іншу, викликаючи дефіцит маси.

Нагадаємо, зонд Juno передав на Землю перші дані, з яких стає зрозуміло, що магнітне поле Юпітера в десять разів могутніше аналогічного поля Землі.

Українські Національні Новини

Новини Світу