anb-ssha-vidalilo-dani-internet-stezhennya-za-sim-rokiv-nezvazhayuchi-na-sudovu-zaboronu-politico

АНБ США видалило дані інтернет-стеження за сім років, незважаючи на судову заборону - Politico

 • 55004 переглядiв

КИЇВ. 20 січня. УНН. Агентство національної безпеки США (АНБ) видалило дані, пов'язані з операціями по стеженню, незважаючи на зобов'язання їх зберегти, повідомляє УНН з посиланням на Politico.

За даними видання, АНБ повідомило окружному судді США Джеффрі Уайту, що агентству не вдалося зберегти зміст інтернет-повідомлень, перехоплених за указом екс-президента Джорджа Буша в 2001-2007 роках. Крім того, не збереглися і резервні копії листування — вони були стерті в 2009, 2011 і 2016 роках.

Представник АНБ заявив, що дані були стерті, щоб звільнити місце для зберігання нової інформації. “Дані були видалені не спеціально”, — сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерти розповіли, як автомобілі шпигують за своїми водіями

Як раніше повідомляв УНН, президент США Дональд Трамп підписав 19 січня закон про продовження на шість років терміну дії програми по здійсненню прослуховування телефонних розмов і перехоплення електронної переписки жителів інших держав, підозрюваних в тероризмі.

Існування масштабних програм стеження розкрив для широкої публіки в 2013 році американський технічний фахівець і спецагент, колишній співробітник ЦРУ і АНБ США Едвард Сноуден. За його даними, американські спецслужби прагнуть перехоплювати і аналізувати практично будь-які форми дзвінків і електронних повідомлень по всьому світу. Він розкрив існування програми PRISM, яка включає в себе масове стеження за переговорами американців та іноземних громадян за допомогою телефону та мережі інтернет. За його твердженням, PRISM дозволяє Агентству переглядати електронну пошту, прослуховувати голосові і відеочати, дивитися фотографії, відео, відстежувати файли, дізнаватися інші подробиці з соціальних мереж. У програмі PRISM беруть участь Microsoft (Hotmail), Google (Gmail), Yahoo!, Facebook, YouTube, Skype, AOL, Apple і Paltalk.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Главу Intel запідозрили в продажу акцій компанії через уразливість процесорів

В американському суспільстві з тих пір йде дискусія про допустимість стеження за американцями у рамках цих програм. У конгресі не заперечують проти стеження за іноземцями.

Представники спецслужб запевняють, що не стежать за американцями свідомо і що дані громадян США виявляються в базах даних випадково. Спецслужби також стверджують, що за допомогою даних програм вдалося запобігти чимало терактів в США, але відмовляються говорити, про які саме нереалізовані атаки йдеться.

Українські Національні Новини

Новини Світу