u-polshchi-dopuskaiut-mozhlyvist-deportatsii-viiskovozoboviazanykh-ukraintsiv

У Польщі допускають можливість депортації військовозобов'язаних українців

 • 20067 переглядiв

Польща та Литва розглядають можливість депортації українських чоловіків призовного віку, які не оновили свої дані або не продовжили право на перебування, що потенційно може допомогти Україні повернути призовників з-за кордону.

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш припустив, що Варшава може депортувати до України військовозобов'язаних, які не оновили свої дані і не мають продовженого права на перебування в Польщі. Про це пише Financial Times, передає УНН.

Деталі 

Зазначається, що Литва та Польща готові допомогти України з поверненням військовозобов'язаних чоловіків з-за кордону. 

Зокрема, міністр оборони Польщі заяви, що українські громадяни мають зобов'язання перед державою. За його словами, цим громадянам України не продовжать право на перебування в Польщі і їх можуть депортувати. 

Все можливо (...) Ми давно припускали, що ми також можемо допомогти українській стороні в тому, щоб ті, хто зобов’язаний проходити військову службу, поїхали в Україну

- заявив Польщі Владислав Косіняк-Камиш. 

25.04.24, 13:38 • [views_0]

Окрім того, у Литві теж заяви про готовність  вжити заходів для повернення українців бойового віку. Міністр оборони Лаурінас Кашчунас виключив депортацію, але сказав, що різні варіанти можуть бути розглянуті в координації з Польщею.

Можливо [обмежити] соціальні виплати, дозволи на роботу, документи, є варіанти, які я також чув від польської сторони (...) Я вважаю, що це правильний шлях

- зауважив Кашчунас.

Нагадаємо

Міністерство закордонних справ України тимчасово призупинило прийом нових заяв на консульські послуги від українських чоловіків віком 18-60 років за кордоном, у зв'язку з новим законом про військову службу та мобілізацію, який набуде чинності 18 травня 2024 року.

Тим часом Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та розвідки планує викликати представників МЗС для роз’яснення розпорядження про призупинення надання консульських послуг для українських чоловіків за кордоном.

Натомість міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба прокоментував призупинення надання консульських послуг чоловікам за кордоном назвавши неприйнятним те, щоб вони "сиділи в ресторанах", у той час як "хлопці в окопах дуже втомилися".

24.04.24, 21:18 • [views_0]